Kansen niet besteed aan AZ na volgende doelpunt van Dessers

AZ heeft in de eerste oefenwedstrijd richting het nieuwe seizoen verloren van RC Genk: 0-1 Cyriel Dessers was voor zijn nieuwe Belgische werkgever trefzeker vanaf de stip.

Dessers scoorde eerder deze maand ook al in de oefenwedstrijden tegen Excelsior en FC Utrecht en had het vizier zaterdagmiddag wederom op scherp staan. Na een overtreding van AZ-verdediger Ramon Leeuwin verzilverde de gedeelde Eredivisie-topscorer van het afgelopen seizoen (vijftien goals voor Heracles Almelo, evenveel als Steven Berghuis) in de negentiende minuut een penalty.

AZ had voldoende mogelijkheden om daar iets tegenover te stellen. Zo gleed Dani de Wit nog voor de 0-1 een voorzet van de later geblesseerd uitgevallen Fredrik Midtsjø net naast. In de tweede helft stapelden de mogelijkheden zich verder op, maar Thijs Oosting kreeg de bal tot drie keer toe niet langs Genk-keeper Danny Vukovic en ook Hakon Evjen en Ferdy Druijf scoorden niet.

Omdat aan de andere kant Genk-spits Paul Onuachu net naast kopte en AZ-doelman Hobie Verhulst in de slotfase de snelle Joseph Paintsil van scoren afhield, bleef het bij het doelpunt van Dessers in Alkmaar. Op zaterdag 1 augustus speelt AZ, waar Ron Vlaar, Myron Boadu en Calvin Stengs nog ontbraken in de wedstrijdselectie, zijn volgende oefenwedstrijd tegen FC Utrecht.

Opstelling AZ eerste helft: Bizot; Svensson, Leeuwin, T. Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø (32. Kramer), De Wit, Clasie; Gudmundsson, Aboukhlal, Idrissi.
Opstelling AZ tweede helft: Verhulst; Sugawara, P. Koopmeiners, Kramer (75. Gullit), Ouwejan; Goudmijn, Oosting, Reijnders; Evjen, Druijf (75. Margaret), Taabouni.

Fortuna
Fortuna Sittard won later op de zaterdag met 2-1 van FC Dordrecht, de club waar de Limburgers sinds kort mee samenwerken. Bassala Sambou zorgde na een half uur voor de openingstreffer uit een voorzet van André Vidigal. Door een kopbal van Branislav Ninaj stond het in de tweede helft 2-0, waarna Dordrecht-nieuwkomer Nikolas Agrafiotis de einstand bepaalde.