Kampioensscenario Ajax op de schop door schade tegen Utrecht

Ajax moet mogelijk een week langer wachten op het 35ste landskampioenschap. De ploeg van trainer Erik ten Hag kwam donderdag in de inhaalwedstrijd tegen FC Utrecht niet verder dan een gelijkspel.

Ajax
Ajax
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Ten Hag koos tegen Utrecht voor onder anderen Mohammed Kudus en David Neres in de basis. De trainer van Ajax zei al vaker dat hij meer dan elf basisspelers heeft. De opdracht was duidelijk: winnen. Als dat gebeurde, dan zou Ajax komende zondag thuis tegen AZ voor de 35ste keer kampioen van Nederland kunnen worden. Dat in de rust van het duel met Utrecht meerdere Amsterdamse spelers zich warmliepen was een signaal dat Ten Hag niet tevreden was met wat zijn ploeg liet zien.

Penalty
Dat had alles te maken met tegenstander Utrecht. De bezoekers maakten het voor Ajax moeilijk om ruimtes te vinden en net als in het bekerduel in Amsterdam van dit seizoen, dat Ajax ternauwernood met 5-4 won, slaagde de formatie van trainer René Hake erin om het de koploper van de Eredivisie moeilijk te maken. Al na dertien minuten kwam Utrecht op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Nicolás Tagliafico vloerde Gyrano Kerk en na het zien van de beelden gaf scheidsrechter Allard Lindhout een strafschop. Die werd door Simon Gustafson benut.

Toen de 0-2 van Kerk vanwege buitenspel werd afgekeurd, leek Ajax genoeg waarschuwingen te hebben gehad. Toch kreeg de thuisploeg het in de eerste helft nauwelijks voor elkaar om groot gevaar te stichten. David Neres en Sébastien Haller stuitten op doelman Eric Oelschlägel en dat was het wel voor Ajax. Dat verklaarde ook de warming-up van Davy Klaassen in de rust. Ten Hag liet hen in de tweede helft nog vanaf de bank beginnen, maar de boodschap was duidelijk: het moet beter. Klaassen kwam na 55 minuten in het veld samen met Antony. Kudus en Neres verlieten het strijdtoneel.

Gelijkmaker
Klaassen leek enkele minuten na zijn invalbeurt al meteen voor de 1-1 te zorgen, maar zijn goal uit een klutssituatie ging niet door. De middenvelder van Ajax zou buitenspel hebben gestaan. De VAR oordeelde dat de goal niet doorging. Even later raakte Edson Álvarez de lat met een kopbal uit een voorzet van Dusan Tadic. Toen was hij nog ongelukkig, maar na 69 minuten was het wel raak. Opnieuw gaf Tadic voor en nu deed Álvarez het met zijn voet: 1-1.

Ajax bleef daarna de bovenliggende partij die jacht maakte op de 2-1, maar die viel niet meer. Dat betekent dat de Amsterdammers komende zondag nog wel kampioen kunnen worden. Ajax heeft het alleen niet in eigen hand. De ploeg moet zelf winnen van AZ en PSV moet zaterdag punten verspelen tegen FC Groningen. Bij winst op Utrecht had Ajax het nog wel in eigen hand gehad.