Kalmte bij Moyes maakt plaats voor onmacht en tirades

Reacties

De sportieve inzinking van Manchester United bereikte dinsdagavond een nieuw dieptepunt met de 2-1 nederlaag tegen Sunderland in het eerste duel van de halve finale van het toernooi om de League Cup. Het was de derde nederlaag op rij voor Manchester United, iets wat de Engelse kampioen in 2001 voor het laatst overkwam.

Kalmte bij Moyes maakt plaats voor onmacht en tirades

Afgelopen zondag ging United in het FA Cup-toernooi onderuit tegen Swansea City (2-1) en vorige week woensdag was Tottenham Hotspur in de competitie met dezelfde cijfers te sterk. Manager David Moyes wijt de reeks nederlagen voor een groot deel aan de arbitrage. 'We spelen niet alleen tegen de tegenstander, maar ook tegen de scheidsrechter', stelde Moyes na de verliespartij tegen Sunderland. De Schot deed vorige week vergelijkbare uitlatingen na de nederlaag tegen Tottenham, toen hij enkele arbitrale beslissingen als 'schandalig en belachelijk' afdeed.

Van de kalmte en zelfverzekerdheid die Moyes in zijn tijd als manager van Everton doorgaans uitstraalde is weinig meer over. De manager slaat verwoed om zich heen, in een poging zijn gevoelens van paniek en onmacht te maskeren. Feit is natuurlijk dat hij met zijn ongenuanceerde tirades over de arbitrage reacties precies het tegenovergestelde bereikt. Wie wedstrijden van Manchester United bekijkt, ziet een manager langs de kant staan die de kluts kwijt is.

Moyes reageert verafschuwd op de winnende treffer van Sunderland.
Moyes reageert verafschuwd op de winnende treffer van Sunderland.

De teloorgang van de Engelse recordkampioen valt echter niet alleen Moyes te verwijten. Bij zijn officiële presentatie afgelopen zomer stelde de vijftigjarige oefenmeester dat hij zijn droombaan te pakken had, maar de omstandigheden waaronder Moyes op Old Trafford begon waren allesbehalve ideaal.

Verklaarbaar verval
Patrice Evra (32), Nemanja Vidic (32), Rio Ferdinand (35), Michael Carrick (32), Paul Scholes (39, gestopt) en Ryan Giggs (40) vormden de ruggengraat van de selectie waarmee The Red Devils de afgelopen seizoenen succesvol waren. Kortom: Moyes erfde een verouderde en dus kwetsbare selectie van zijn voorganger Sir Alex Ferguson, die met pensioen ging in de wetenschap dat hij voor de laatste keer alles uit zijn spelersgroep had geperst.

Het feit dat hij met de huidige spelersgroep, waarvan alleen Robin van Persie en Wayne Rooney tot de internationale top gerekend kunnen worden, weinig potten zou gaan breken, drong bij Moyes afgelopen zomer al door. Hij drong bij de clubleiding aan op versterking, maar zag alleen Marouane Fellaini arriveren. Tel daarbij op de fysieke ongemakken van Rooney en Van Persie, met wie Moyes niet even zorgvuldig omsprong, en het verval van United is snel verklaard.

Het huidige seizoen van United is dan ook niets meer een overgangsjaar, wat Moyes zal moeten gebruiken om de club en selectie naar zijn hand te zetten. Hoewel de manager deze maand al op de nodige versterking hoopt, zal de echte omwenteling in het rode deel van Manchester komende zomer gaan plaatsvinden, als de contracten van oudgedienden zoals Giggs, Ferdinand en Vidic aflopen. Pas als Moyes een kans heeft gekregen de getrouwen van Ferguson te vervangen door de spelers waar hij zélf in gelooft, kan zijn werk als manager van Manchester United goed en eerlijk worden beoordeeld. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.