Kaiserslautern mag weer dromen: van kelder tot Champions League?

Reacties

De trouwe fans van 1. FC Kaiserslautern mogen eindelijk weer hopen op beter tijden. De viervoudig kampioen van Duitsland komt dit seizoen voor het tweede jaar op rij uit in de Derde Bundesliga, maar moet op termijn terugkeren in de Champions League.

Kaiserslautern mag weer dromen: van kelder tot Champions League?

Dat is althans de ambitie die de nieuwe geldschieter Flavio Becca heeft uitgesproken. 'Natuurlijk is de Champions League een van de doelen die we moeten stellen', zei de Luxemburgse zakenman, die in eigen land al succesvol investeerde in meervoudig kampioen F91 Dudelange, woensdagmiddag tegen Sport Bild. 'Anders heeft het geen zin te investeren in FCK terwijl het in de Derde Bundesliga uitkomt.'

Want dat is tegenwoordig het terrein van de roemruchte club die met Fritz Walter (wereldkampioen in 1954) een van de grootste legendes uit het Duitse voetbal voortbracht en van 1963 tot 1996 onafgebroken in de Bundesliga speelde. Sinds de laatste degradatie in 2012 ging het echter almaar bergafwaarts met Die Roten Teufel, met de gang naar het derde niveau in 2018 als dieptepunt.

Flavio Becca speelde met zijn investeringen al een belangrijke rol bij de Luxemburgse club F91 Dudelange, die vorig seizoen verrassend de groepsfase van de Europa League haalde.
Flavio Becca speelde met zijn investeringen al een belangrijke rol bij de Luxemburgse club F91 Dudelange, die vorig seizoen verrassend de groepsfase van de Europa League haalde.

Uiteraard was het de ambitie om na een jaar meteen weer terug te keren in de Tweede Bundesliga, maar die missie mislukte afgelopen seizoen jammerlijk met de negende plaats in de eindrangschikking. En toch zaten er afgelopen zaterdag weer meer dan 20 duizend toeschouwers op de tribune voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Unterhaching (1-1) in de kelder van het Duitse profvoetbal.

Hoewel dat wel het laagste bezoekersaantal was in dertig jaar voor de eerste thuiswedstrijd, toont het aan hoe groot Kaiserslautern nog altijd is. 'We moeten absoluut uit de Derde Bundesliga komen, die wat mij betreft de allerzwaarste competitie is', weet Becca. 'We moeten nu proberen om de twaalfcilinder FCK, die momenteel op zes cilinders vooruit sputtert, weer op gang te krijgen.'

Huzarenstukje
De ambities die Becca met de gevallen Traditionsverein heeft lijken op dit moment verre van realistisch, maar ruim twintig jaar geleden zorgde Kaiserslautern al eens voor een waar huzarenstukje door na de terugkeer op het hoogste niveau in 1997 dat seizoen ook meteen kampioen van Duitsland te worden. Het resulteerde in de tot nu toe enige Champions League-deelname in het seizoen 1998/99.

Kaiserlautern schopte het tijdens de enige Champions League-deelname tot de kwartfinale, waarin de latere finalist Bayern München te sterk was.
Kaiserlautern schopte het tijdens de enige Champions League-deelname tot de kwartfinale, waarin de latere finalist Bayern München te sterk was.

Twee decennia later kunnen de fans van FCK bovendien hoop putten uit een recenter voorbeeld. RB Leipzig klom dit decennium met hulp van de Red Bull-miljoenen razendsnel op in de Duitse voetbalpiramide. Drie jaar na de promotie uit de Derde Bundesliga plaatsen de Oost-Duitsers zich met de tweede plaats in 2017 al voor het miljardenbal, waarin ze ook komend seizoen weer van de partij zijn.

Zo snel als het de laatste jaren met Leipzig ging, hoeft het van Becca nog niet eens te gaan. 'Het is vooral belangrijk dat we geduldig blijven. We hebben nu rust en continuïteit nodig binnen de club om de mensen ervan te overtuigen dat we serieus zijn en op de lange termijn iets willen neerzetten.' Daarbij krijgt de huidige directie het vertrouwen. 'We beginnen nu weer helemaal op nul.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.