Kaalslag in het noorden: SC Heerenveen houdt de Eredivisie-eer hoog

Reacties

De degradatie van FC Emmen betekent dat er in twee van de drie noordelijke provincies komend seizoen geen Eredivisie-voetbal gespeeld wordt. Dat zorgt voor een lang niet vertoond dieptepunt.

Kaalslag in het noorden: SC Heerenveen houdt de Eredivisie-eer hoog
© Pro Shots

FC Groningen en SC Cambuur degradeerden dit seizoen als nummer achttien en zeventien rechtstreeks uit de Eredivisie. FC Emmen kreeg de kans om het vege lijf in de play-offs te redden, maar delfde het onderspit in de finale tegen Almere City. Daardoor wordt er in de provincies Drenthe en Groningen komend seizoen geen Eredivisie-voetbal gespeeld.

Dertig jaar
Het is voor het eerst sinds het seizoen 1999/00 dat de provincie Groningen verstoken blijft van voetbal op het hoogste niveau, terwijl de degradatie van FC Emmen in 2021 ervoor zorgde dat Drenthe in de jaargang 21/22 geen bespeler had op het hoogste niveau. Friesland is dankzij SC Heerenveen al bijna drie decennia achtereen van Eredivisie-voetbal verzekerd. De Pompeblêdenclub promoveerde in 1993 voor de tweede keer naar de Eredivisie, om daarna nooit meer af te dalen. Het komende seizoen jubileert SC Heerenveen, met zijn dertigste aaneengesloten seizoen op het hoogste niveau.

Dat jubileum beleeft SC Heerenveen in bijzondere omstandigheden, want de Friezen zijn door de degradaties van alle buurclubs de enige noordelijke club die is overgebleven op het hoogste niveau. Het komende seizoen wordt voor het eerst dat SC Heerenveen de enige noordelijke club is in de Eredivisie. Het is een status aparte die tot nu toe was voorbehouden aan FC Groningen, dat in de jaren tachtig regelmatig de enige noordelijke afgezant was in de Eredivisie. Tijdens de seizoenen 86/87 en 88/89 had de provincie Groningen door promoties van SC Veendam zelfs twee Eredivisionisten, tegenover nul voor Drenthe en Friesland.

In de jaren negentig gebeurde het vervolgens drie keer dat Friesland met SC Heerenveen en SC Cambuur – dat decennium allebei voor het eerst gepromoveerd - twee Eredivisionisten leverde, terwijl Groningen en Drenthe destijds geen clubs op het hoogste niveau hadden.

Het ingaan van de 21ste eeuw luidde vervolgens een periode in waarin SC Heerenveen en FC Groningen samen uitgroeiden tot de noordelijke voetbalbastions. Beide clubs wonnen eenmaal de beker en traden regelmatig aan in Europa; SC Heerenveen reikte zelfs tot Champions League-deelname. In 2018 kreeg Drenthe met FC Emmen voor het eerst een Eredivisie-club.

Mijlpaal van korte duur
Vorige zomer promoveerden de Drenten na afwezigheid van één jaar weer naar de Eredivisie, waar SC Cambuur zich een jaar eerder al had gemeld. Het zorgde ervoor dat er tijdens het seizoen 2022/23 voor het eerst in de geschiedenis vier noordelijke clubs in de Eredivisie speelden. Een mijlpaal van korte duur, door de degradaties van SC Cambuur, FC Groningen en FC Emmen. Daardoor is SC Heerenveen komend seizoen de enige afgezant uit Noord-Nederland, dat voor het eerst sinds het seizoen 1991/92 met slechts één club in de Eredivisie vertegenwoordigd zal zijn.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.