Juventus dankzij goudhaantje Kean met goed gevoel naar Ajax

Juventus heeft zonder groots te spelen een prima generale achter de rug voor de Champions League-wedstrijd tegen Ajax. De kraker tegen AC Milan werd, weliswaar met de nodige moeite en enig fortuin, winnend afgesloten door een laat doelpunt van invaller Moise Kean.

Juventus
Juventus
2 - 1
AC Milan
AC Milan

Juventus begon aan de topper in de wetenschap dat het bij winst morgen al kampioen zou kunnen worden, al moet Napoli in eigen huis dan wel verliezen van Genoa. Met het oog op de Champions League-kraker tegen Ajax besloot trainer Massimiliano Allegri desondanks enkele vaste krachten rust te geven. Zo begonnen Sami Khedira, Kean, Blaise Matuidi, Giorgio Chiellini en Miralem Pjanic op de bank.

De vele wijzigingen zorgden ervoor dat Juventus bijzonder onwennig aan de wedstrijd begon. AC Milan, dat wél in de sterkst mogelijke formatie voor de dag kwam, was heer en meester in Turijn. Dat goede spel werd zes minuten voor rust beloond met een doelpunt van Krzysztof Piatek. Leonardo Bonucci leverde de bal zomaar in bij Tiemoué Bakayoko, die de bal doortikte naar Piatek en de spits schoof bekwaam raak: 1-0.

Omdat Pepe Reina, de vervanger van de geblesseerde Gianluigi Donnarumma, een geweldige redding in huis had na een halve omhaal van Mario Mandzukic, bleef het voor rust bij 1-0. Het spelbeeld veranderde in de tweede helft nauwelijks. Juventus werd weliswaar iets sterker, maar AC Milan bleef het meeste gevaar stichten. Zo kreeg Piatek een prima kans op zijn tweede doelpunt van de avond.

Toch was het Juventus dat na een uur op gelijke hoogte kwam. De weer helemaal fitte Paulo Dybala ging na een duel met Mateo Musacchio naar de grond en hoewel de spits van De Oude Dame zelf de eerste overtreding maakte, ging de bal op de stip. Dybala benutte het buitenkansje zelf: 1-1. Met Kean en Matuidi als invallers, voor rust viel Sami Khedira al in voor de geblesseerde Emre Can, ging Juventus op zoek naar de winnende treffer.

In het laatste halfuur golfde het spel op en neer. Piatek kreeg nog een prima kans, terwijl Hakan Calhanoglu maar net naast schoot. Kean, Mandzukic en Federico Bernardeschi verzorgden het gevaar van de thuisploeg. Zes minuten voor tijd bleek Allegri twee gouden wissels te hebben doorgevoerd. Pjanic veroverde de bal en bediende Kean, die de 2-1 feilloos achter Reina schoot. Een mooi moment voor Kean, die eerder deze week slachtoffer werd van racisme.

Zo kan Juventus zondag in theorie kampioen van Italië worden. Dan moet Napoli om 20.30 uur in eigen huis eerst wel verliezen van Genoa. Het vizier in Turijn zal echter vooral gericht zijn op de wedstrijd tegen Ajax. AC Milan vreest zijn vierde plaats kwijt te raken aan Atalanta Bergamo, dat met een wedstrijd minder gespeeld nog maar een punt minder heeft. Atalanta gaat zondag (18.00 uur) op bezoek bij Internazionale.