Jupiler League-topclubs winnen, Fortuna kan Eredivisie ruiken

De titel- en promotiestrijd in de Jupiler League wordt volgende week zaterdag op de laatste speeldag beslist. Fortuna Sittard won vrijdagavond bij Jong FC Utrecht, waardoor het wéér een stap dichter bij promotie naar de Eredivisie is. Omdat Jong Ajax bij FC Volendam ook won, staan de Amsterdamse talenten nog altijd bovenaan. NEC maakte eveneens geen fout, blijft derde en moet afwachten.

Jong FC Utrecht - Fortuna Sittard 0-1
Dat het in Utrecht halverwege nog 0-0 stond, was een klein wonder. Niet zozeer vanwege de kansen van de thuisploeg - Chris David raakte de lat met een vrije trap, Odysseus Velanas krulde de bal ver over - maar wél vanwege de twee enorme mogelijkheden die Fortuna-aanvaller André Vidigal op slag van rust kreeg. Eerst schoot hij van heel dichtbij over een leeg doel, kort daarna kopte hij uit een voorzet van Lisandro Semedo nét over.

De promotiekriebels leken behoorlijk vat te hebben op de ploeg van Claudio Braga en Kevin Hofland, maar Lars Hutten liet het bomvolle uitvak van Stadion Galgenwaard na een uur ontploffen. Hij soleerde knap het strafschopgebied binnen, haalde uit in plaats van de bal af te geven, en zette met een harde knal de bevrijdende 0-1 op het scorebord. Bij puntenverlies van Jong Ajax zou Fortuna zelfs de koppositie over hebben genomen, maar dat feestje kwam er niet.

Fortuna Sittard degradeerde in 2002 uit de Eredivisie en speelt sindsdien steevast in de Eerste Divisie.

FC Volendam - Jong Ajax 1-2
Jong Ajax ging er namelijk ook met een zege vandoor. In een vermakelijke eerste helft waren de Amsterdamse talenten de meest gevaarlijke ploeg, maar pas tien minuten voor de pauze nam de ploeg van Michael Reiziger ook daadwerkelijk de leiding. Uit een counter kwam de bal via spits Mateo Cassierra bij aanvoerder Dani de Wit, die vanaf de rechterflank hard raak schoot. Genoeg voor de voorsprong halverwege was dat niet: op slag van rust schoot Gerry Vlak de 1-1 achter Ajax-keeper Dominik Kotarski.

Jong Ajax - dat bij een nederlaag van Fortuna de titel had gepakt - wist in de tweede helft lange tijd geen bres te slaan in de Volendamse defensie. Zo redde Volendam-goalie Hobie Verhulst knap op een schot van Cassierra. Het was invaller Kaj Sierhuis die de winst voor Jong Ajax alsnog binnensleepte. Na een voorzet van Ché Nunnely gleed hij de winnende 1-2 binnen, wat evenwel nog niet voldoende was voor het kampioenschap.

NEC - Jong AZ 2-0
De ploeg van Pepijn Lijnders won in eigen huis (hetzij moeizaam) van Jong AZ. De Nijmegenaren zijn al weken niet in goeden doen, en maakten vrijdag ook in de eerste helft geen enkele indruk. De grootste kans was zelfs voor Jong AZ, toen Mees Hoedemakers uit de draai naast schoot na slap ingrijpen van NEC-keeper Joris Delle. Halverwege zal ook in Nijmegen het nieuws zijn doorgekomen dat het op de andere twee velden op dat moment nog gelijk stond, na een uur spelen kwam de thuisploeg vervolgens op voorsprong.

Na een pass van Arnaut Groeneveld dook Anass Achahbar alleen op voor AZ-keeper Nick Olij, de spits liet droogjes de 1-0 aantekenen. Een kwartier voor tijd was aanvaller Kai Koreniuk namens de Alkmaarders nog bijzonder dicht bij de gelijkmaker, maar NEC kwam met de schrik vrij. In de slotfase gooide uitblinker Groeneveld het duel van dichtbij in het slot met een bekeken schuiver.

Door de resultaten van vrijdagavond is er bovenin de Jupiler League weinig veranderd. Met nog één wedstrijd te gaan staat koploper Jong Ajax op 76 punten, Fortuna Sittard heeft er 75 en NEC zit met 73 punten in de wachtkamer. Alle wedstrijden zijn volgende week zaterdag om 19.45 uur. Fortuna krijgt Jong PSV op visite, Jong Ajax speelt thuis tegen MVV Maastricht en NEC reist af naar FC Dordrecht.

FC Eindhoven - Almere City FC 3-2
Zoals zo vaak dit seizoen was Mart Lieder de grote man bij FC Eindhoven. Met een hattrick loodste hij de thuisploeg naar een 3-2 overwinning op Almere City FC. Zijn winnende treffer kwam in de 84ste minuut vanaf de strafschopstip. Lieder staat nu op dertig goals, waarmee hij de topscorerslijst zeer overtuigend aanvoert. Door het verlies moet Almere City FC nog aan de bak om de play-offs te halen. Volgende week wacht een duel met naaste belager FC Volendam. De ploeg uit Flevoland heeft drie punten meer, maar een minder doelsaldo.