Jubileumfeest Spitse verknald door angstgegner Spanje

De Oranje Leeuwinnen zijn de titelverdedigers van de Algarve Cup, maar hebben de eerste wedstrijd op het prestigieuze toernooi verloren. Spanje was met 2-0 te sterk.

De Algarve Cup geldt voor de formatie van bondscoach Sarina Wiegman als ultieme voorbereiding op het wereldkampioenschap in Frankrijk, dat 7 juni van start gaat. Hoewel het toernooi in Portugal een zeer prestigieus toernooi is, is het voor Wiegman ook de mogelijkheid om aan haar ideale basiself te sleutelen. Zo kreeg ditmaal Loes Geurts de voorkeur onder de lat boven Sari van Veenendaal, die in de vriendschappelijke interland tegen Zuid-Afrika op 19 januari nog wel het doel verdedigde.

Sherida Spitse verscheen wel gewoon aan de aftrap en dat betekende voor haar een fraaie mijlpaal. Het duel met Spanje was haar 157ste interland en daarmee mag ze zich recordinternational van de Oranje Leeuwinnen noemen. De 28-jarige middenvelder loste Annemieke Kiesel-Griffioen af, die tussen 1995 en 2011 156 interlands speelde.

Met de kersverse recordinternational als centrale middenvelder begonnen de Leeuwinnen aan de eerste wedstrijd in groep B, waar ook Polen zich in bevindt, tegen Spanje. Spanje is de nummer twaalf van de wereldranglijst, maar is de laatste jaren een heuse angstgegner gebleken voor Nederland, dat zelf zevende staat op de wereldranglijst. Alleen de twee EK-kwalificatiewedstrijden in 2008 werden gewonnen van Spanje, verder werd drie keer verloren en drie keer eindigde het onderlinge duel in een gelijkspel.

En ook in Portugal waren het de Spaanse vrouwen die een voorsprong namen. Jennifer Hermoso, speler van Atlético Madrid, kopte binnen twintig minuten de 1-0 achter Geurts waardoor Oranje wederom vol aan de bak moest om een nieuwe nederlaag tegen Spanje te voorkomen.

In de eerste helft liep de jacht op de gelijkmaker uit op een mislukking. Lieke Martens wist bijna te profiteren van een slippertje van de Spaanse keeper Sandra Paños García-Villamil. Martens' schot eindigde net naast de paal. Datzelfde gold niet veel later voor een poging van Jackie Groenen. Tien minuten voor rust ging ook haar poging rakelings naast.

Pover
In de tweede helft bleven Stefanie van der Gragt en Daniëlle van de Donk achter in de kleedkamer en kwamen Jill Roord en Merel van Dongen binnen de lijnen. Met de twee verse krachten probeerden de Leeuwinnen een gelijkmaker te forceren, maar het aanvallende spel van Oranje was buiten kansen voor Martens en Lineth Beerensteyn pover te noemen. Hoewel Geurts aan de andere kant ook niet veel te doen had, was het toch Spanje dat opnieuw via Hermoso scoorde: 2-0.

Het bleek al een vroege beslissing van de wedstrijd, want ook in het resterende halfuur wist Nederland geen grote kansen meer te creëren. Daarmee kennen de Leeuwinnen een valse start op het toernooi in Portugal, waarop de formatie van Wiegman het maandag opneemt tegen Polen, dat vrijdag eerst nog tegen de Spaanse vrouwen speelt.