Jong Oranje geeft overwinning in Slowakije uit handen

Jong Oranje heeft in Slowakije voor het eerst tijdens de kwalificatiereeks richting het EK van 2015 schade opgelopen. De jeugdinternationals van bondscoach Albert Stuivenberg leken op weg naar een overwinning, maar gaven die in de slotfase alsnog weg: 2-2. Mede door een onbegrijpelijke rode kaart voor Jürgen Locadia zat een late zege er niet meer in.

De aanvaller van PSV had twintig minuten voor tijd de aangeslagen Luc Castaignos vervangen, maar moest negen minuten later het veld alweer verlaten na een botsing met de Slowaakse sluitpost Patrick Le Giang. Hoewel Locadia zich bij die actie óók blesseerde en met een brancard van het veld werd gedragen, was de rode kaart de reden van zijn voortijdige vertrek. En dat terwijl Locadia eerder bij de bal was dan Le Giang. De toch al zwak leidende Noorse arbiter Ken Henry Johnsen stuurde echter de Nederlandse spits van het veld.

Slowakije kon de numerieke meerderheid in de slotfase niet meer uitbuiten, maar Jong Oranje zal het gelijkspel zeker niet beschouwen als een morele opsteker. Enkele minuten voor de rode kaart was zwak optreden van de voltallige verdediging aanleiding geweest voor de gelijkmaker van Tomás Malec, die van dichtbij vogelvrij binnentikte na een voorzet van Patrick Hrosovsky.

Acht minuten voor rust was de openingsgoal van Slowakije ook al voortgekomen uit defensief gestuntel. Mike van der Hoorn liet zich na een lange pass wel heel eenvoudig aftroeven, waardoor Adam Zrelak vervolgens Jong Oranje-doelman Warner Hahn passeerde met een geplaatst schot in de verre hoek. Even daarvoor zag Hahn ook al Karol Meszaros gevaarlijk opduiken voor zijn doel.

De Nederlandse talenten hadden daar tot dan toe ondanks veelvuldig balbezit weinig tegenover kunnen stellen, maar toonden zich na de rust wél daadkrachtig. In de 52ste minuut maakte Castaignos gelijk, nadat hij de bal na een lange pass van Tonny Vilhena op knappe wijze had gecontroleerd. Twaalf minuten later zorgde Vilhena – bij Feyenoord onlangs nog terechtgewezen toen hij een strafschop wilde nemen – met een loepzuivere penalty zelf voor de 1-2 voorsprong.

Dat Slowakije daarna toch nog langszij kwam, heeft vooralsnog niet direct gevolgen voor de EK-kansen van Jong Oranje. De Slowaken blijven in puntenaantal weliswaar op gelijke hoogte, maar de ploeg van Stuivenberg is met een wedstrijd minder gespeeld nog altijd wel koploper in Groep 3.