Jonathan de Guzman, regisseur in de Bundesliga

Reacties

Jonathan de Guzman heeft zich na maandenlang blessureleed tot dragende kracht bij Eintracht Frankfurt ontwikkeld. De Bundesliga-club speelt zaterdagmiddag de kraker tegen Bayer Leverkusen, met een Champions League-ticket als inzet. VI's Lentin Goodijk over de rol van De Guzman.

Jonathan de Guzman, regisseur in de Bundesliga

'Jonny heeft nooit stress aan de bal, hij is geduldig en verdeelt het spel op een rustige manier', loofde Frankfurt-trainer Niko Kovac de Oranje-international recentelijk. De Kroaat had De Guzman buiten zijn basisopstelling gelaten voor het uitduel met Borussia Dortmund, maar kwam snel terug op die beslissing. 'Ik had hem op de bank gezet, omdat hij er lang uit is geweest en we voorzichtig met hem zijn.'

Kovac voelde zich echter genoodzaakt om hem halverwege toch in te brengen tegen de topclub uit Dortmund. En De Guzman stelde zijn trainer niet teleur. 'Hij speelde zeer goed. Geweldig in de passing, fantastisch met zijn vrije trappen', aldus Kovac. Sinds die wedstrijd in het Signal Iduna Park miste De Guzman geen minuut meer bij Frankfurt. Het is duidelijk: hij is onomstreden bij de nummer vijf van de Bundesliga.

Eintracht Frankfurt-trainer Niko Kovac in een onderonsje met Jonathan de Guzman.
Eintracht Frankfurt-trainer Niko Kovac in een onderonsje met Jonathan de Guzman.

Dat is best bijzonder te noemen als je de recente geschiedenis van de middenvelder erbij pakt. Sinds zijn succesvolle WK 2014 met het Nederlands elftal raakte zijn carrière verrassend genoeg in het slop. De basisspeler in de legendarische 5-1 overwinning op Spanje maakte na het toernooi in Brazilië de overstap naar Napoli, waar hij enigszins teleurstelde in zijn eerste seizoen.

In de zomer van 2015 lijkt hij op weg naar AFC Bournemouth, maar op het allerlaatste moment ziet De Guzman af van een overstap naar de Premier League-club. De voormalig Feyenoorder is nooit op de voor hem geboekte vlucht gestapt, zonder dat aan Napoli of Bournemouth te melden. Napoli is woest, want het moet mede daardoor de komst van Roberto Soriano afblazen. Medespelers moeten voorkomen dat een confrontatie tussen De Guzman en directeur Christian Giuntioli uitmondt in een handgemeen.

Jonathan de Guzman in duel met Andrés Iniesta op het WK 2014 in Brazilië.
Jonathan de Guzman in duel met Andrés Iniesta op het WK 2014 in Brazilië.

Op 28-jarige leeftijd, normaal gesproken hét moment om te pieken, zit hij een half jaar op de tribune in Napels. Promovendus Carpi biedt uitkomst, maar ook die huurperiode wordt geen succes. Hij raakt volledig uit beeld bij Oranje en het seizoen 2015/16 speelt hij een vrij anonieme rol bij degradatiekandidaat Chievo Verona. Toch durft Frankfurt het afgelopen zomer aan met de middenvelder en zijn overstap naar de Bundesliga blijkt een gouden zet.

Na een prima start leek een nieuwe blessure roet in het eten te gooien, maar De Guzman is terug en sterker dan ooit. Als controlerende middenvelder in het 3-5-2 systeem, dezelfde rol als in de wedstrijd tegen Spanje op het WK. De in Toronto geboren rechtspoot brengt rust in het spel van zijn ploeg door simpele korte passes af te wisselen met nauwkeurig uitgemeten lange ballen. Hij laat Frankfurt beter voetballen en zijn spelhervattingen zijn bovendien een wapen.

Als regisseur van het elftal van Kovac, die volgend seizoen de hoofdtrainer van Bayern München is, moet De Guzman Frankfurt aan een zege op Bayer Leverkusen helpen. Het is een rechtstreeks duel om de vierde plaats, die aan het einde van het seizoen rechtgeeft op directe plaatsing voor de Champions League. In december 2011 kwam De Guzman voor het laatst uit in het miljardenbal, destijds nog voor Villarreal. Een terugkeer op het hoogste Europese podium zou een passend slot zijn van een fraai seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.