Jeugdvrienden moeten kleur geven aan vernieuwde Engelse ploeg

Reacties

Mason Mount verheugt zich op het weerzien met Declan Rice. De middenvelder van Chelsea kan zaterdagavond zijn debuut maken namens de ploeg van Gareth Southgate en hoopt dat met Rice aan zijn zijde te kunnen doen. Beide Britten speelden samen in de jeugd van Chelsea en zijn goed bevriend.

Jeugdvrienden moeten kleur geven aan vernieuwde Engelse ploeg
Engeland
Engeland
4 - 0
Bulgarije
Bulgarije

Mount is het seizoen uitstekend begonnen bij Chelsea. De voormalige huurling van Vitesse schoot uit de startblokken en scoorde in vier Premier League-wedstrijden twee keer. Het leverde Mount een oproep voor het nationale elftal op. De Engelsman zat in oktober 2018 al bij de selectie, maar tot een debuut kwam het nog niet.

Rice heeft zijn debuut namens The Three Lions al achter de rug. Lang leek het daar niet op uit te draaien. De geboren Londenaar heeft Iers bloed en maakte zelfs zijn officieuze debuut voor Ierland in een oefenduel met Turkije. Ondanks een charmeoffensief van bondscoach Mick McCarthy van Ierland, die aangaf zijn ploeg rondom Rice te willen bouwen, koos de middenvelder van West Ham United voor zijn geboorteland. Inmiddels heeft Rice drie interlands achter zijn naam staan en deed hij mee tijdens de halve finale van de Nations League, in het met 3-1 verloren duel met Oranje.

Hereniging
Nu zijn Mount en Rice – met de EK-kwalificatieduels met Bulgarije en Kosovo voor de deur – herenigd bij het Engelse team. 'Dat is een lang gekoesterde wens van ons allebei', zo vertelt Mount in gesprek met FourFourTwo. 'Al sinds jongs af aan zijn we goede vrienden en hebben we de droom gehad om ooit nog een keer samen te mogen spelen.'

Op achtjarige leeftijd kwamen beide spelers bij de jeugdacademie van de Londenaren. Jarenlang trainden ze samen en kwamen ze bij elkaar over de vloer. Hard was dan ook de klap toen Rice op veertienjarige leeftijd te horen kreeg dat er geen plaats meer was voor hem bij droomclub Chelsea.

Rice (links) en Mount (rechts) gebroederlijk naast elkaar
Rice (links) en Mount (rechts) gebroederlijk naast elkaar

'Dat Declan zich daarna op deze manier heeft teruggeknokt zegt alles over zijn geweldige karakter. Wat dat betreft is hij echt een voorbeeld voor me.' Rice is sinds het seizoen 2017/18 een vaste waarde op het middenveld van West Ham United.

Ook voor Mount was het niet altijd even makkelijk. Terwijl Rice debuteerde bij The Hammers werd Mount gestald bij Vitesse, waar hij zich ontpopte tot een van de smaakmakers van de Eredivisie. Na vorig seizoen te zijn uitgeleend aan Derby County is Mount sinds dit het begin van dit seizoen een vaste basisklant bij het Chelsea van Lampard.

Verjonging
Zes jaar nadat hun wegen scheidden, moeten Mount en Rice kleur geven aan het middenveld van bondscoach Southgate, die bezig is met het inpassen van jonge talenten in zijn ploeg. Vleugelverdediger Aaron Wan-Bissaka (Manchester United) kan net als Mount zijn debuut maken voor Engeland. Het jonge drietal zal zeer waarschijnlijk – naast spelers als bijvoorbeeld Trent Alexander-Arnold (Liverpool) en Jadon Sancho (Borussia Dortmund) – het hart vormen van het Engeland van de komende jaren.

Volgende maand is het twintig jaar geleden dat Lampard zijn debuut maakte voor de Engelse ploeg. Nu Mount nadrukkelijk op de deur klopt, zal de vergelijking met zijn manager vaak gemaakt worden. Mount laat zijn hoofd echter niet op hol brengen. 'Toen ik vorig seizoen werd opgeroepen heb ik mezelf voorgenomen om me niet te laten afleiden door randzaken. Ik wil gewoon mijn ding blijven doen.'

Engeland is met zes punten uit twee duels uitstekend begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2020. Zaterdag trapt de ploeg om 18.00 uur af tegen Bulgarije. Dinsdag 10 september treedt de ploeg van Southgate opnieuw aan. Dan is Kosovo de tegenstander.

Na de interlandperiode zullen Mount en Rice de agenda's er opnieuw bij pakken. Op zaterdag 30 november staan beide spelers tegenover elkaar, wanneer Chelsea en West Ham United het tegen elkaar opnemen.

EK-kwalificatie

Stand EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
8
7
0
1
37-6
+31
21
2
Tsjechië
8
5
0
3
13-11
+2
15
3
Kosovo
8
3
2
3
13-16
-3
11
4
Bulgarije
8
1
3
4
6-17
-11
6
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.