Jeugd maakt indruk na trendbreuk bij AZ

Reacties

Jarenlang was AZ de Eredivisie-club waar zelf opgeleide talenten de meeste speeltijd kregen, maar dit seizoen was sprake van een trendbreuk. Naar verwachting zal het Alkmaarse percentage voor jeugdspelers de komende jaren weer gaan stijgen.

Jeugd maakt indruk na trendbreuk bij AZ
© Pro Shots
Mexx Meerdink blonk dit seizoen uit bij AZ Onder-18, kreeg veel speeltijd bij Jong AZ en verlengde zijn contract tot medio 2027.

In het seizoen 2021/22 kreeg eigen kweek van AZ 16,3 procent van de totale speelminuten. Bij zes clubs lag dat percentage hoger, waaronder de vier ploegen die boven AZ eindigden op de competitieranglijst: Ajax (39,7 procent), Feyenoord (29,4 procent), PSV (19,8 procent) en FC Twente (28,6 procent).

Het is aannemelijk dat het AZ-percentage weer gaat stijgen, want de hoogste jeugdploeg is bezig aan een overtuigend seizoen. Met enkele talenten van hoog niveau werd afgelopen zaterdag de beker veroverd door AZ Onder-18, FC Twente/Heracles Academie werd met 4-1 verslagen in de finale. Het merendeel van hen is inmiddels langdurig vastgelegd. Op weg naar de eindstrijd had de ploeg van trainer Jan Sierksma PSV en Feyenoord uitgeschakeld. Eerder dit seizoen reikte AZ Onder-18 in de Youth League tot de achtste finale, waarin na strafschoppen werd verloren van Juventus.

Komende zaterdag wacht de strijd om de landstitel bij de hoogste jeugdelftallen. Dan speelt voorjaarskampioen AZ op het eigen jeugdcomplex de beslissingswedstrijd tegen najaarskampioen PSV. Winst zou een mooie beloning zijn voor een sterk jaar van de talenten in Alkmaar, met als stip op de horizon het eerste elftal.

In de nieuwste VI gaat het over de toekomst van AZ. Dit wisselvallige seizoen heeft duidelijk gemaakt dat versterking in de zomer dringend gewenst is.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.