Japan en Senegal vervolgen prima WK-start met heerlijk gelijkspel

Japan en Senegal hebben hun vermakelijke duel in Groep H van het WK afgesloten met een doelpuntrijk gelijkspel: 2-2. De Afrikanen gaven twee keer een voorsprong uit handen, in een duel waarin de twee doelmannen een behoorlijk matige indruk maakten.

Beide landen waren hun WK begonnen met een knappe zege. Japan won verrassend van Colombia, terwijl Senegal te sterk was voor Polen. De winnaar van het duel in Jekaterinenburg zou dus een enorme stap zetten richting de achtste finale, maar met name de Aziaten leken dat in de openingsfase niet door te hebben. Japan kwam nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval en kreeg al na tien minuten het deksel op de neus. De manier waarop de openingsgoal viel was lachwekkend.

Een voorzet van de rechterflank werd door de Japanse defensie niet goed verwerkt, waardoor Youssouf Sabaly in balbezit kwam en op doel schoot. Het schot van de back leek een eenvoudige prooi voor keeper Eiji Kawashima, maar hij bokste de bal tegen de knie van Sadio Mané aan. De Liverpool-aanvaller zag vervolgens verbaasd hoe de bal binnenhobbelde: 0-1. Voor de goalie van FC Metz was het al het tweede tegendoelpunt dit WK waarbij hij er niet geweldig uit zag: tegen Colombia stopte hij een lage vrije trap van Juan Quintero (de 1-1) pas achter de lijn.

In een verder weinig verheffende eerste helft probeerde Japan het vervolgens wel, maar omdat grote kansen uitbleven, kwam de gelijkmaker alsnog uit de lucht vallen. Na een lange bal nam Yuto Nagatomo de bal wat gelukkig aan, waardoor het speeltuig in de voeten van Takashi Inui kwam. De aanvallende middenvelder - die Eibar na het WK verruilt voor Real Betis - krulde de bal vervolgens fraai in de lange hoek.

Honda
Zo timide als Japan vóór rust voor de dag kwam, zo overtuigend speelde het in grote delen van de tweede helft. Yuya Osako kreeg een enorme kans op de 2-1, maar maaide volledig vrijstaand over de bal heen. Niet veel later raakte Inui met een schitterende inzet de lat. Aan de andere kant was het in de 73ste minuut vervolgens wél raak. Na een prachtige actie - afgesloten met een lage voorzet - van linksback Sabaly, kwam nota bene rechtsback Moussa Wagué aangestormd om de 1-2 hard tegen de touwen te rammen.

De negentienjarige verdediger van KAS Eupen leek daarmee de wedstrijd in Senegalees voordeel te beslissen, maar dat was buiten Keisuke Honda gerekend. De routinier (in het verleden actief voor VVV-Venlo) viel in de 72ste minuut in en had niet lang nodig om zijn stempel te drukken. Na een volkomen verkeerde inschatting van Senegal-keeper Khadim N'Diaye gaf Osako laag voor, Honda kon bij de tweede paal simpel raakschieten: 2-2. In de slotfase werd niet meer gescoord.

Door de 2-2 komen beide ploegen na twee wedstrijden op vier punten, waardoor er nog niets beslist is. Polen en Colombia zijn allebei nog puntloos na één duel, beide landen treffen elkaar om 20.00 uur in Kazan. In de laatste speelronde (donderdag om 16.00 uur) staan Japan - Polen en Senegal - Colombia op het programma. De twee ploegen die vanuit deze poule doorgaan nemen in de achtste finale op tegen België en Engeland, die zich in Groep G al hebben geplaatst voor de knock-outfase.