Curieuze goal Niang nekt Polen tegen Senegal

Senegal is de eerste Afrikaanse ploeg op dit WK die een wedstrijd heeft gewonnen. De ploeg van Aliou Cissé was mede dankzij een curieuze goal van M'Baye Niang met 1-2 te sterk voor Polen.

Het werd zo een middag om snel te vergeten voor voormalig Ajacied Arek Milik, die van de Poolse bondscoach Adam Nawalka kort achter Robert Lewandowski mocht starten. De twee aanvallers moesten voor het gevaar gaan zorgen, maar kwamen in de eerste helft niet in het stuk voor. Polen leed in de opbouw veel balverlies en creëerde voor rust geen enkele serieuze kans. Senegal deed het niet veel beter. Toch gingen de Afrikanen met een voorsprong de kleedkamer in.

Een kleine tien minuten voor de onderbreking werd de score geopend. Lukasz Piszczek werd afgetroefd door Niang en via Sadio Mané kwam de bal bij Idrissa Gueye. Het schot van de middenvelder werd van richting veranderd door de Poolse verdediger Thiago Cionek en daardoor was doelman Wojciech Szczesny kansloos. Cionek zorgde hiermee onbedoeld voor een ongelukkige primeur: hij is de eerste Pool die een eigen doelpunt maakte op een WK.

Polen ging in de tweede helft in de achtervolging en begon goed, met een gevaarlijke vrije trap van Lewandowski en een aardige volley van Piszczek. Senegal had het even moeilijk, voordat het uit het niets op 0-2 kwam. Het doelpunt van Niang was behoorlijk opvallend: de aanvaller was geblesseerd naar de zijkant gegaan en kreeg van de vierde man toestemming om het veld te betreden. De Poolse middenvelder Grzegorz Krychowiak leek dat bij zijn terugspeelbal niet gezien te hebben.

Szczesny werd ook verrast door de opeens in het veld sprintende Niang en zag dat de spits eerder bij de bal kwam. Niang kon hierna voor een leeg doel eenvoudig binnenschuiven. Over dit doelpunt zal ongetwijfeld nog lang nagepraat worden, al werd er op het veld nauwelijks geprotesteerd. Polen probeerde in het restant nog wat terug te doen en Milik en Dawid Kownacki misten al goede kansen, voordat Krychowiak vier minuten voor tijd de 1-2 binnenkopte. Meer zat er niet in voor Polen en dus ging Senegal er met de drie punten vandoor.

Door de overwinning staat Senegal na de eerste speelronde gedeeld bovenaan in Groep H. Eerder deze dinsdag won Japan immers al met 1-2 van Colombia. Zondag staan Japan en Senegal tegenover elkaar en Polen neemt het dan op tegen Colombia.