Janssen: 'Als Zweden dat kan, kunnen wij dat ook'

Vincent Janssen heeft zaterdag geen moment gedacht dat de situatie kansloos is voor het Nederlands elftal. Ook na de te magere 1-3 zege bij Wit-Rusland houdt de spits nog hoop op WK-kwalificatie.

'Natuurlijk is de kans heel klein, maar zolang die hele kleine mogelijkheid er nog is', sprak de Oranje-aanvaller zijn hoop uit bij de NOS. 'Je moet die wedstrijd toch spelen. Het is een heel lastige opgave, maar er zijn meer gekke dingen gebeurd in het voetbal. Daar moeten we aan vasthouden.'

Janssen erkende dat het een dreun was om vooraf te horen dat concurrent Zweden met liefst 8-0 had gewonnen van Luxemburg. Toch had de zestienvoudig international, die in zijn laatste drie interlands niet scoorde, hoop dat Oranje in de buurt van die cijfers kon komen. 'Je weet dat als je die wedstrijd met ruime cijfers wint, dat het dan nog steeds mogelijk is. Als Zweden dat kan, kunnen wij dat ook. Maar je bent ook wat ongelukkig denk ik.'

De door Tottenham Hotspur aan Fenerbahçe verhuurde spits doelde op enkele mogelijkheden voor rust. Na de eerste helft had de marge ruimer moeten zijn, volgens Janssen: 'We kregen drie, vier uitgelezen kansen. Er moeten er meer in.' Of Janssen op het veld in de Borisov Arena ooit heeft gedacht dat het niet ging lukken? 'Nee, zo kun je niet denken in zo'n wedstrijd. Je blijft doorgaan en alles geven. Dat we ruimer hadden willen winnen, dat is duidelijk.'

Bondscoach Dick Advocaat liet de aanvallende intenties ook blijken door in de 56ste minuut al een extra spits binnen de lijnen te brengen. Het was volgens Janssen flink wennen toen Bas Dost inviel: 'Natuurlijk is het hartstikke gevaarlijk als Bas erbij komt, want hij is hartstikke gevaarlijk in de zestien. Dat is positief, maar je offert ook een speler op. Er kwamen meer ruimtes. Wit-Rusland werd in die fase ook wat sterker. Als je dat omzet tijdens een wedstrijd, dan moet je er toch aan wennen.'

Nederland speelt dinsdagavond thuis tegen Zweden. Er moet dan met zeven goals verschil gewonnen worden om nog tweede te worden in Groep A.