Jansen zet als topperspecialist historische prestatie neer

Reacties

Pascal Jansen is pas sinds eind 2020 trainer van AZ, maar al negen keer trok hij aan het langste eind in wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord of PSV. We moeten veertig jaar terug in de tijd gaan voordat we de eerste (en enige) AZ-trainer vinden die vaker won van de traditionele topdrie.

Jansen zet als topperspecialist historische prestatie neer
© Pro Shots
PSV
PSV
0 - 1
AZ
AZ

Tussen 1979 en 1982 won Georg Kessler als coach van AZ tien wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV. Mede door de overwinningen op PSV, Ajax en Feyenoord werd AZ voor de eerste keer landskampioen in 1981, toen nog als AZ '67.

Zo hard gaat het met het huidige AZ nog niet, maar Jansen zette met zijn team wel een flinke streep onder de eerste seizoenshelft. PSV werd op een 0-1 nederlaag getrakteerd, eerder dit seizoen werd ook al gewonnen van Ajax. Zo gaan de Alkmaarders met een goed gevoel de WK-break in. Op 7 januari komt AZ weer in actie in de Eredivisie, thuis tegen Vitesse.

Net als vandaag de dag won Kessler als coach de meeste wedstrijden tegen PSV en de minste tegen Ajax. De Duitse coach, die ook bondscoach was van Oranje, stond in totaal 24 keer tegenover Ajax, Feyenoord of PSV in de competitie. Jansen coachte zaterdagavond zijn zeventiende Eredivisie-wedstrijd tegen Ajax, Feyenoord of PSV. 'Ik ben heel trots. Ik heb een geweldige teamprestatie mogen aanschouwen. Het was vechten', reageerde Jansen bij ESPN na de zege.

De wedstrijden (en overwinningen) van de twee AZ-trainers

Jansen als coach AZ Duels met PSV: 7 (4) Duels met Feyenoord: 5 (3) Duels met Ajax: 5 (2) Totaal: 17 duels (9)
Kessler als coach AZ Duels met PSV: 8 (5) Duels met Feyenoord: 8 (3) Duels met Ajax: 8 (2) Totaal: 24 duels (10)

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.