Jans over tactische keuzes Faber: 'De trainer is vrij om te beslissen'

FC Groningen ging zaterdagavond onderuit tegen promovendus NAC Breda: 2-1. Voor de wedstrijd gooide trainer Ernest Faber zijn systeem om en stuurde hij meerdere andere spelers het veld in. Technisch manager Ron Jans reageerde na het duel op de verschillende wisselingen: 'De technische staf is vrij om te bepalen hoe ze spelen.'

FC Groningen speelde tegen NAC in een 5-3-2-opstelling, terwijl Lars Veldwijk, Juninho Bacuna en Oussama Idrissi ten opzichte van het gelijkspel tegen VVV-Venlo (1-1) werden gepasseerd. Na een 0-0 ruststand gooide Faber het systeem weer om: middenvelder Bacuna kwam in de ploeg voor verdediger Samir Memisevic, waardoor Groningen weer met vier verdedigers voor de dag kwam.

Technisch manager Jans stond na afloop van de nederlaag in Breda voor de camera's van FOX Sports en ging in op de tactische keuzes van Faber. 'De trainer is vrij om daarin te beslissen. Ik had de eerste dertien minuten van de tweede helft het gevoel dat het beter stond, met name Bacuna kwam vrij op het middenveld. Hij kon Mahi een aantal keer goed aanspelen. Toen viel de 1-0 en verlies je de wedstrijd eigenlijk in een paar minuten.'

'De technische staf is vrij om te bepalen hoe ze spelen', benadrukte Jans nogmaals. 'Vooraf word je er weleens bij betrokken. Vandaag leek het erop dat de formatie in de tweede helft beter stond dan in de eerste helft.'

FC Groningen pakte slechts vijf punten in de eerste vijf duels, dat moet beter vindt Jans. 'In bijna alle wedstrijden hebben we goede fases gehad, maar dit is niet het voetbal dat we willen zien. Dat vinden we met z'n allen. Ik zie dagelijks trainingen, daar zie ik spelers betere dingen doen dan in de wedstrijd.'

Achteraf was er ophef over het feit dat Jans en algemeen directeur Hans Nijland naast de dug-out kwamen staan. Daar moet volgens Jans niks achter worden gezocht. 'Dat heeft niks te maken met Faber. Dit is betrokkenheid van ons allemaal, dat doen we elke week.'

Vreven
NAC-trainer Stijn Vreven is opgelucht dat de promovendus de eerste zege van het seizoen binnen heeft. 'We moeten onszelf niets wijsmaken, we kunnen wedstrijden niet heel gemakkelijk over de streep trekken. Ook vandaag was dat weer niet het geval, maar ik ben absoluut tevreden met onze prestatie.'