Vloet gidst NAC naar eerste zege tegen inspiratieloos FC Groningen

NAC Breda heeft de eerste overwinning van het seizoen geboekt ten koste van FC Groningen: 2-1. Rai Vloet was met twee treffers de grote man tijdens een Avondje NAC dat pas in de tweede helft op gang kwam.

Bij NAC was er een basisplaats voor middenvelder Karol Mets, de 41-voudig Ests international moest in de jonge ploeg van Stijn Vreven voor meer ervaring zorgen. Bij FC Groningen werd het elftal flink omgegooid na het gelijkspel tegen VVV-Venlo (1-1). Lars Veldwijk, Juninho Bacuna en Oussama Idrissi werden gepasseerd. Bovendien wisselde Ernest Faber naar een 5-3-2-systeem. Er waren basisplaatsen voor Tom van Weert, Etiënne Reijnen, Ajdin Hrustic en Samir Memisevic.

De Brabanders begonnen scherp aan het Avondje NAC. Na enkele seconden moest Sergio Padt al uit het zestienmetergebied komen om de bal weg te schieten voordat Vloet gevaarlijk kon worden. Even later loste Arno Verschueren het eerste schot van de wedstrijd, maar Padt keerde de bal gemakkelijk.

Na het aardige begin van NAC zakte de wedstrijd ietwat in. Hrustic zag een schot worden geblokt en aan de andere kant was er een goede mogelijkheid voor Menno Koch, maar zijn kopbal ging over het Groningse doel. NAC had het betere van het spel en was via Thomas Agyepong dicht bij de openingstreffer, maar de Ghanees schoot de bal in het zijnet.

In de omschakeling was er een grote kans voor Van Weert, maar vanuit kansrijke positie slaagde de aanvaller er niet in om de bal vol te raken. Vlak voor rust keerde NAC-doelman Mark Birighitti een vrije trap van Mimoun Mahi en trad Groningen-keeper Padt uitstekend op na een schot van Agyepong.

Na de pauze werd de ban gebroken door Vloet. In de omschakeling werd de aanvaller diep gestuurd, waarna hij van buiten het zestienmetergebied schitterend raak schoot. Niet veel later verdubbelde de ex-PSV'er de voorsprong. Na doorzetten van Agyepong drukte de aanvaller overtuigend af: 2-0.

Rai Vloet schiet zijn tweede van de avond binnen tegen FC Groningen.

Faber bracht 25 minuten voor het einde Veldwijk en Idrissi in de ploeg en kort hierna maakte Mahi de aansluitingstreffer. De Marokkaans international nam de bal in één keer uit de lucht, waarna Birighitti zijn hand onvoldoende achter de bal kreeg: 2-1.

In de slotfase slaagden de bezoekers er niet in om een vuist te maken. Diep in blessuretijd leek Mahi de gelijkmaker te maken, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel, waardoor NAC de eerste zege van het seizoen boekt. De Brabanders spelen volgende week zaterdag in De Kuip tegen Feyenoord, terwijl FC Groningen zondag FC Twente ontvangt in eigen huis.