Jans berekent de kansen van FC Twente: 'Wat een gelul hè?'

FC Twente maakt zich op voor de return in de voorronde van de Conference League tegen Fiorentina. De formatie van trainer Ron Jans moet een 2-1 nederlaag goedmaken in een uitverkocht Grolsch Veste. Volgens Jans maakt Twente precies 42 procent kans.

FC Twente
FC Twente
0 - 0
Fiorentina
Fiorentina

'Ik heb het geprobeerd om te zetten in wiskunde', zei Jans woensdagmiddag tijdens de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd. 'Als je kijkt naar de uitslag, 2-1, dan is Fiorentina door bij een gelijkspel of een zege. Bij een kleine nederlaag wordt het ook verlenging en heeft Fiorentina nog kans om door te gaan.'

Jans ging nog even door. 'Op basis daarvan schat ik de kansen van Fiorentina op 73 procent. Maar omdat wij thuis spelen, trek ik er toch vijftien procent van af. Dan kom ik op 58 procent voor Fiorentina en 42 voor ons.' Terwijl in de zaal gelach klonk, sloot Jans zijn monoloog af: 'Wat een gelul hè?'

De oefenmeester keek erg uit naar het duel. 'Het wordt een speciale wedstrijd. We willen heel graag meer van dit soort duels spelen, maar morgen lig je eruit of je bent door. Het is jammer dat je Fiorentina niet in de groepsfase pas tegenkomt. Ik weet zeker dat Fiorentina de wedstrijd ook honderd procent serieus neemt. Het stadion is stijf uitverkocht, het wordt een spektakel.'

Spits Ricky van Wolfswinkel noemde Twente een week geleden een stel kleuters nadat Fiorentina in de eerste helft op 2-0 was gekomen. 'Na rust zag je dat de kleuters van de eerste helft alweer op de middelbare school zaten', ging Jans door. 'We hebben ons in die wedstrijd al verbeterd. Als we morgen iets anders doen, dan zijn dat details. We hebben een bepaalde manier van verdedigen en voetballen en dat gaan we morgen niet anders doen.'

Jans kan geen beroep doen op Julio Pleguezuelo, die kampt met een buikspierblessure. Hij wordt vervangen door Mees Hilgers. 'We moeten winnen, zelfs met twee goals verschil. Het wordt een hele kluif, maar we geloven erin. Het voordeel dat Fiorentina heeft is niet zo groot dat het niet reëel is om een ronde verder te komen. Voor de spelers zou het geweldig zijn om door te gaan en dit seizoen meer van dit soort wedstrijden te spelen. Daar word je alleen maar beter van.'