Italië naar EK-finale na penaltythriller

Italië heeft dinsdagavond na een heuse thriller de finale van het EK bereikt. Na negentig minuten en verlenging stond het 1-1 op Wembley, de Italianen namen uiteindelijk de penalty's beter. Het was uitgerekend Álvaro Morata die op een belangrijk moment miste in de afsluitende serie.

Italië
Italië
ns
1 - 1
Spanje
Spanje

Het leek op Wembley een open wedstrijd te worden, want al in de vierde minuut ontstond een grote kans. Nicolò Barella raakte met een bekeken schot de paal, maar de vlag ging echter omhoog. Het vervolg van de halve finale was een stuk minder, want alleen Spanje kreeg in de resterende minuten nog een schot tussen de palen. Dat leverde geen goal op en dus gingen de landen met een 0-0 stand rusten.

Het begin van de tweede helft beloofde weer veel goeds en ditmaal bleef het spel wel op en neer golven. Sergio Busquets schoot rakelings over en een minuut later zag Chiesa een laag schot gepakt worden door keeper Unai Simón. Enkele minuten later was het wel raak voor de Italiaan, die de belangrijke openingstreffer maakte in de zestigste minuut. Landgenoot Ciro Immobile werd nog gestuit op de rand van het strafschopgebied, maar Chiesa pikte de bal op en schoot bekeken raak in de rechterhoek.

Nog geen vijf minuten na de 1-0 kreeg Spanje een grote kans op de gelijkmaker. Mikel Oyarzabal miste in kansrijke positie de bal echter, de aanvaller had de stand met het hoofd gelijk kunnen trekken. Kort daarvoor was Morata ingevallen bij de Spanjaarden, de spits begon verrassend op de bank. Hij bewees in eerste instantie het ongelijk van zijn coach, want twintig minuten na zijn invalbeurt maakte Morata de bevrijdende gelijkmaker. Hij werd vrijgespeeld en bleef koel oog in oog met keeper Gianluigi Donnarumma.

Zo ging er weer een wedstrijd van Spanje naar de verlenging, na de duels met Kroatië (achtste finale) en Zwitserland (kwartfinale). Daarin kreeg Spanje de beste kansen via Dani Olmo en Marcos Llorente. Tien minuten voor het einde van de verlenging sprongen de Italiaanse fans van de stoeltjes, toen Domenico Berardi de bal achter Simón kreeg. De rust keerde echter heel snel terug op Wembley: de vlag ging terecht omhoog voor buitenspel.

Het was het laatste grote wapenfeit in de verlenging en dus ging de penaltyserie bepalen wie zich in de finale mocht melden. Het werd uiteindelijk extra spannend, omdat zowel Manuel Locatelli als Dani Olmo de eerste strafschop miste. Een misser van uitgerekend Morata gaf uiteindelijk de doorslag. Italië profiteerde optimaal via Jorginho, die beheerst raak schoot voor de 4-2 in de penaltyserie.

Engeland of Denemarken is komende zondag op Wembley de tegenstander van Italië in de eindstrijd. De andere halve finale wordt woensdag afgewerkt.