Italië en Spanje vervolgen spitsenspeurtocht in Udine

Reacties

Italië en Spanje hopen deze interlandperiode allebei een antwoord te krijgen op een prangende vraag: wie moet er tijdens het EK de spitspositie bezetten?

Italië en Spanje vervolgen spitsenspeurtocht in Udine

Goede keepers, verdedigers, middenvelders en vleugelspelers hebben Italië en Spanje te over, maar beide titelkandidaten kampen met een spitsenvraagstuk in de aanloop naar het EK en hun onderlinge oefeninterland van donderdagavond in Udine.

Bij Spanje speelt de 35-jarige Aritz Aduriz (Athletic de Bilbao) zijn eerste interland in zes jaar. Graziano Pellè (Southampton) krijgt waarschijnlijk opnieuw de voorkeur bij Italië. De ex-Feyenoorder was tijdens de EK-kwalificatiereeks de meestgebruikte spits, maar is allesbehalve onomstreden.

Balotelli
Mario Balotelli vervult een opvallende rol in het Italiaanse spitsenprobleem. Hij was op het EK van 2012 en WK van 2014 eerste keus. Gezien zijn talent en leeftijd (hij is nog altijd pas 25) leken de Azzurri nog jarenlang verzekerd van een klasbak voorin. Conte heeft de frontman van AC Milan echter direct na zijn aanstelling in 2014 laten weten dat hij niet meer in beeld is. De bondscoach zit niet te wachten op een speler die vaker de krantenkoppen haalt door zijn gedrag dan met zijn voetbalkwaliteiten.

Sinds Antonio Conte bondscoach is van Italië, is de rol van Mario Balotelli uitgespeeld.
Sinds Antonio Conte bondscoach is van Italië, is de rol van Mario Balotelli uitgespeeld.

Het negeren van Balotelli heeft de spitsencarrousel bij Italië op volle toeren laten draaien. Pellè heeft (nog) een streepje voor bij Conte, maar het is veelzeggend dat hij in amper twee jaar liefst negen spitsen opriep. Behalve Pellè passeerden Simone Zaza (Juventus), Alessandro Matri (Lazio), Fabio Quagliarella (Sampdoria), Sebastian Giovinco (Toronto FC), Ciro Immobile (Torino), Mattia Destro (Bologna), Manolo Gabbiadini (Napoli) en Stefano Okaka (Anderlecht) de revue.

Torres
Het spitsenprobleem bij Spanje is vooral de erfenis van Fernando Torres en David Villa. Sinds zij niet meeer in beeld zijn, is het stuivertje wisselen voorin bij La Roja. Diego Costa (Chelsea) is de grootste naam, maar heeft in het shirt van Spanje nog niet geïmponeerd. Paco Alcácer presteerde in de kwalificatie behoorlijk, maar is een ander type spits. Bovendien gaat hij gebukt onder het rampjaar van zijn club Valencia.

Aritz Aduriz tijdens zijn eerste en tot nu toe enige interland namens Spanje, op 8 oktober 2010 tegen Litouwen.
Aritz Aduriz tijdens zijn eerste en tot nu toe enige interland namens Spanje, op 8 oktober 2010 tegen Litouwen.

Álvaro Morata (Juventus) zit op het vinkentouw, maar Aduriz plant een machtsgreep. Op zijn oude dag is hij scherper dan ooit. Over alle competities was hij dit seizoen al 31 keer trefzeker. Als hij donderdag in Udine die vorm ook maar enigszins benadert, lijkt de spitsenvacature van Spanje vervuld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.