Isco, de vlinder die het licht even kwijt is

Reacties

Real Madrid gaat zaterdagmiddag op visite bij Eibar, maar het is zeer de vraag of Isco overdreven veel speelminuten gaat krijgen. Sinds het ontslag van trainer Julen Lopetegui bij De Koninklijke moet de aanvallende middenvelder - eens een bewierookte hoofdrolspeler - het doen met een bijrolletje.

Isco, de vlinder die het licht even kwijt is

Een maand geleden besloot sterkhouder Isco het nog één laatste keer op te nemen voor Lopetegui. Nadat Real Madrid thuis met 1-2 had verloren van Levante, wachtte een paar dagen later het Champions League-duel met Viktoria Plzen, Isco en zijn trainer schoven aan voor de vooruitblikkende persconferentie. Achter de UEFA-desk probeerde de stilist de moed erin te houden. 'Als Lopetegui wordt ontslagen, wat een belachelijk besluit zou zijn, dan kun je net zo goed álle spelers ontslaan.'

Het is alsof Francisco Román Alarcón Suárez de situatie waarin hij nu verkeert, voelde aankomen. Lopetegui was de man die al jarenlang een blind vertrouwen in hem had. Eerst als trainer van Spaanse jeugdelftallen, zeker als eindverantwoordelijke bij Spanje Onder-21, later ook bij 'het grote Spanje' en de laatste maanden dus bij Real Madrid. Op de momenten dat er even aan Isco getwijfeld werd, bleef Lopetegui pal achter hem staan. Met succes, Isco betaalde dat vertrouwen altijd terug.

Zijn smeekbede voor een langer verblijf van Lopetegui mocht - zoals bekend - niet meer baten. Real won nog wel met 2-1 van de Tsjechische kampioen, maar ging een paar dagen later keihard onderuit bij Barcelona. De Clásico-vernedering kostte de oefenmeester een paar dagen later zijn baan.

Diens opvolger Santiago Solari heeft de laatste weken beduidend minder fiducie in Isco. In de vier wedstrijden onder leiding van de toenmalige interim-trainer (één in het bekertoernooi, één in de Champions League, twee in de competitie) zat Isco eenmaal niet bij de selectie, mocht hij twee keer invallen en bleef hij één keer op de bank. Saillant: hij is de enige fitte selectiespeler die onder de Argentijn nog geen enkele basisplek kreeg.

Het werden in Spanje 'de examenweken van Solari' genoemd: de serie duels waarin hij zijn plekje op de bank tot het einde van het seizoen moest veiligstellen. Het is veelzeggend dat hij juist in díé cruciale weken Isco links liet liggen. Natuurlijk valt het niet helemaal los te zien van zijn fysieke gesteldheid. Isco viel eind september weg met een blindedarmontsteking en moest onder het mes, maar keerde nog onder het bewind van Lopetegui razendsnel (te snel?) terug in de wedstrijdselectie. Duidelijk is dat hij op dit moment niet zo'n cruciale rol speelt als in het recente verleden.

Verloren jeugd
Even terug in de tijd. Op 12 november 2017 was de paniek namelijk nog groot in Madrid. Tijdens een oefeninterland van het Spanje van Lopetegui tegen Costa Rica - daags voor de topper van Real tegen aartsrivaal Atlético - viel Isco geblesseerd uit. Hij was op dat moment de man in vorm bij een moeizaam draaiend Real Madrid, zijn deelname aan de derby was toch vrij cruciaal. Hij kon uiteindelijk spelen, en hoewel die wedstrijd in 0-0 eindigde, was alles en iedereen bij De Koninklijke dolblij dat de talisman op tijd terug was.

Zo'n twee weken geleden, precies één jaar na die onheilstijding, vergeleek Marca de huidige situatie van Isco - en die van ploeggenoot Marco Asensio - met een passage uit een wereldberoemd boek. De sportkrant refereerde aan de roman In het café van de verloren jeugd, van de vermaarde Franse schrijver Patrick Modiano. In het kort: dat verhaal draait om vier hoofdpersonen die in Café Condé in hartje Parijs herinneringen ophalen aan hun (al dan niet vervlogen) jeugdjaren.

In het boek staat beschreven hoe een van de andere stamgasten steevast de namen noteert van de kroegtijgers die het café binnenwandelen, met daarbij de exacte tijden waarop ze hun entree maken. Door die notities creëert hij een blijvende herinnering aan voor hem verder volledig anonieme en onbekende mensen, in een poging 'de vlinders die een paar minuten rond een lamp cirkelen te redden van de vergetelheid'.

Marca trok een parallel. Zijn Asensio en Isco verworden tot vlinders die een tijdje rond de lamp hebben gefladderd, maar inmiddels zijn begonnen aan hun tocht richting de grote duisternis, om over een paar jaar niets meer dan mooie herinneringen aan hun eigen (bijna vergeten) gloriedagen te zijn? Nee, dat niet. Zeker niet. Wel zijn de twee smaakmakers van weleer even het licht kwijtgeraakt.

Het leidt in Spanje tot speculaties. Isco zou een paar kilo's teveel met zich meedragen, hoewel hij toch alweer enige tijd volledig meetraint. Het zou een van de oorzaken zijn voor de verstoorde relatie tussen Isco enerzijds, en zijn trainer en enkele ploeggenoten anderzijds. En zou hij 'onderhand' niet eens verder moeten kijken? Maurizio Sarri en Pep Guardiola zouden namens Chelsea en Manchester City meer dan een beetje geïnteresseerd zijn om hem naar de Premier League te halen.

De nationale ploeg bood de afgelopen week uitkomst. Zowel tijdens het Nations League-duel met Kroatië (3-2 nederlaag) als tijdens de oefeninterland tegen Bosnië-Herzegovina (1-0 overwinning) speelde Isco negentig minuten. In die laatste wedstrijd droeg hij zelfs de aanvoerdersband. 'Isco is al jaren iemand die de kar trekt. Hij brengt iets bijzonders, is beslissend, heeft veel kwaliteit en potentieel én een geweldige instelling', aldus bondscoach Luis Enrique. Problemen met zijn fitheid, zoals Solari onlangs nog stelde? Daar had de ex-trainer van Barcelona niet zo gek veel van gemerkt.

Het betekende nog maar eens een nieuwe wending in het opmerkelijke verhaal rondom Isco. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe Isco terugkeert van de interlandbreak. Of beter gezegd: hoe Solari hem gaat laten terugkeren. Fladdert de vlinder terug richting het licht, of blijft hij nog even in de duisternis van de reservebank? 

Eibar
Eibar
3 - 0
Real Madrid
Real Madrid
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.