Isak is los en klaar om Ibrahimovic uit de La Liga-boeken te schieten

Reacties

Alexander Isak is nog één goal verwijderd van Zweedse geschiedenis in Spanje. Nooit scoorde een Zweed zeventien keer in één La Liga-seizoen. De voormalig Willem II-aanvaller staat momenteel op even veel goals als de man met wie hij zó vaak wordt vergeleken: Zlatan Ibrahimovic, die in 2009/10 zestien goals maakte voor Barcelona.

Isak is los en klaar om Ibrahimovic uit de La Liga-boeken te schieten
© Pro Shots
Osasuna
Osasuna
0 - 1
Real Sociedad
Real Sociedad

Met twaalf goals in zijn eerste twaalf wedstrijden was Isak een ongekend fenomeen bij Willem II. De Tilburgers huurden de Zweedse aanvaller met Eritrese roots van Borussia Dortmund en hij had de zware taak om als opvolger van de ongekend populaire Fran Sol te dienen. Een zware taak die hij met verve invulde. Uiteindelijk stokte de teller op dertien goals in zestien wedstrijden. Een langer verblijf in Tilburg was met zijn prestaties uitgesloten, maar desondanks besloot Borussia Dortmund wel om de Zweed te verkopen. Voor 6,5 miljoen euro aan Real Sociedad, zo'n twee miljoen euro minder dan het bedrag dat de Duitsers in de winter van 2017 hadden overgemaakt aan AIK Solna.

Isaks eerste seizoen in Spanje werd er eentje van wisselend succes. Tussen december 2019 en februari 2020 zette de Zweedse aanvaller een fraaie reeks neer van vijf goals in zeven wedstrijden, maar in de overige dertig wedstrijden maakte Isak er slechts vier. Dat Real Sociedad de in 2021 gespeelde bekerfinale van het seizoen 2019/20 won, was wel mede aan Isak te danken. Hij maakte zeven goals in het bekertoernooi van vorig seizoen, waaronder twee in de kwartfinale tegen Real Madrid.

Daarmee liet Isak al zien dat zijn prestaties in Tilburg geen toeval waren, maar in het huidige seizoen laat Isak pas écht zien dat hij goals kan maken op een hoger niveau dan de Eredivisie. Ook de records zijn niet veilig voor de Zweedse doelpuntenmachine. Met een hattrick tegen Deportivo Alavés werd Isak in februari pas de tweede Zweed met een hattrick in La Liga na Henry Carlsson in 1949. Isak werd tevens de jongste Sociedad-speler met een hattrick in deze eeuw én de jongste speler van Sociedad met goals in zes opeenvolgende La Liga-duels. Isak bracht met die hattrick zijn totaal op twaalf goals, slechts vier minder dan Lionel Messi destijds.

Maar waar Messi door bleef gaan met scoren, daar haperde de doelpuntenmachine van Isak. In de acht daaropvolgende wedstrijden kwam de 21-jarige aanvaller alleen nog tot scoren tegen Valencia. Maar zoals wel vaker kwam de voormalig Willem II-aanvaller ook dat dipje te boven. Zondag maakte hij twee goals tegen Real Valladolid en daarmee noteerde hij nog maar eens wat mijlpalen. Hij kwam daarmee namelijk op zestien goals en werd daarmee de eerste Real Sociedad-speler met die cijfers sinds Antoine Griezmann en Carlos Vela in het seizoen 2013/14. Én, misschien nog wel mooier voor Isak: hij evenaarde Zlatan Ibrahimovic die in het seizoen 2009/10 zestien keer scoorde voor Barcelona.

In Zweden is Isak al talloze keren de nieuwe Zlatan genoemd. In gesprek met VI liet hij al eens weten niets te hebben met die vergelijking: 'Die vergelijking boeit me eigenlijk niet zoveel. Ik ben niet zo arrogant te zeggen dat ik het geen eer vind. Hij is de beste Zweedse voetballer ooit, een levende legende. Maar de nieuwe Zlatan? Ik denk dat mensen dat vooral roepen omdat het lekker klinkt. Ik ben gewoon Alexander Isak, en dat zal ik ook altijd blijven. Ik schrijf mijn eigen verhaal en wil mijn eigen geschiedenis maken.'

Als Isak, van wie Real Sociedad zijn tot 2024 lopende contract wil verlengen, zaterdag tegen Osasuna tot scoren komt heeft hij in elk geval weer een stukje geschiedenis geschreven. Nooit scoorde een Zweed zeventien keer in één La Liga-seizoen. Dit seizoen wel? 

De 38ste speelronde in La Liga:

Levante
Levante
2 - 2
Cádiz
Cádiz
Elche
Elche
2 - 0
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao
Real Valladolid
Real Valladolid
1 - 2
Atlético Madrid
Atlético Madrid
Real Madrid
Real Madrid
2 - 1
Villarreal
Villarreal
Osasuna
Osasuna
0 - 1
Real Sociedad
Real Sociedad
Huesca
Huesca
0 - 0
Valencia
Valencia
Eibar
Eibar
0 - 1
Barcelona
Barcelona
Celta de Vigo
Celta de Vigo
2 - 3
Real Betis Sevilla
Real Betis Sevilla
Granada
Granada
0 - 0
Getafe
Getafe
Sevilla
Sevilla
1 - 0
Alavés
Alavés
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.