Isak is klaar voor Zlatans erfenis en solliciteert naar basisplek in Bernabéu

Reacties

In Zweden raakt men niet uitgesproken over Alexander Isak. De negentienjarige aanvaller maakte vrijdagavond zijn eerste goal in een competitieve wedstrijd voor het Zweedse elftal en hielp zijn ploeg daarmee langs Malta in de EK-kwalificatiewedstrijd.

Isak is klaar voor Zlatans erfenis en solliciteert naar basisplek in Bernabéu
Zweden
Zweden
3 - 0
Malta
Malta

Slechts dertien minuten had Isak, die afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor Willem II, nodig om het uitzinnige publiek in Stockholm te trakteren op een goal. Na de goals van Robin Quaison en Viktor Claesson verzorgde de jongeling daarmee een 3-0 eindstand. Na zijn goal in de oefenwedstrijd tegen Slowakije, waarmee hij de jongste doelpuntenmaker in de historie van het Zweedse nationale team werd, zette Isak zijn totaal op twee goals in vijf interlands.

Het Zweedse publiek was vol enthousiasme toen Isak Marcus Berg afloste in de spits. 'Dit betekent heel veel voor mij. De steun die ik vandaag kreeg, heb ik nog nooit gehad. Ze schreeuwden mijn naam en juichten toen ik het veld inkwam. Het is geweldig om mee te maken', zegt Isak bij Expressen. De jongeling voelt de steun dan ook niet als extra druk. 'Ik leg voldoende druk op mezelf, maar als ik op het veld sta geniet ik vooral van het moment.'

Toch was er niet alleen maar ruimte voor lovende woorden bij de Zweedse jongeling. Hij had namelijk graag vanaf minuut één binnen de lijnen gestaan. 'Ik ben hier om te spelen. Als je dan niet mag starten, is dat een teleurstelling. Maar je moet het van je af laten glijden en je ding doen als je wel mag spelen', aldus Isak, die maandag op bezoek bij Spanje graag vanaf de start zou willen spelen. 'Het is niet aan mij, maar ik hoop op het beste. Ik voel dat ik een goede kans maak. Het zou geweldig zijn om in het Santiago Bernabéu te spelen voor zoveel mensen.'

Marcus Berg
In Zweden zien ze Isak maar al te graag de plek van Berg innemen tegen Spanje. De 32-jarige Berg, voormalig spits van FC Groningen en PSV, stond aan de basis van de eerste twee Zweedse goals, maar heeft moeite om zelf het net te vinden bij het Zweedse elftal. 'Wat moet ik zeggen? Ik zou graag willen dat mensen vinden dat ik het goed doe, maar mensen hebben hun eigen mening. Ik denk dat ik het goed doe en het maakt me niet uit wat mensen denken', verdedigt Berg zichzelf.

Toch lijkt het een kwestie van tijd voordat Isak definitief het plekje van Berg over neemt en de erfenis die Zlatan Ibrahimovic in 2015 achterliet zal gaan opvullen. Bondscoach Janne Andersson wil echter nog niet zeggen of dat maandag tegen Spanje al het geval is. 'Het is erg leuk om met zulke talenten te werken. Ik heb in het verleden al veel goede aanvallers getraind en het is altijd leuk om te zien als zij hun kansen pakken', hield hij zich op de vlakte.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep F EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
10
8
2
0
31-5
+26
26
2
Zweden
10
6
3
1
23-9
+14
21
3
Noorwegen
10
4
5
1
19-11
+8
17
4
Roemenië
10
4
2
4
17-15
+2
14
5
Faeröer Eilanden
10
1
0
9
4-30
-26
3
6
Malta
10
1
0
9
3-27
-24
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.