Inzaghi velde Ajax: over de belangrijkste goal die hij niet maakte

Reacties

Waar Ajax-fans nog altijd met afgrijzen zullen terugdenken aan de verloren Champions League-kwartfinale van 2003 tegen AC Milan, bewaart Filippo Inzaghi warme herinneringen aan die zinderende avond in San Siro. En dat terwijl het winnende doelpunt niet eens van hem was. Al denken de Milan-fans daar anders over.

Inzaghi velde Ajax: over de belangrijkste goal die hij niet maakte
© Pro Shots

Dat is ook meteen het meest merkwaardige van die wedstrijd, vertelde Inzaghi tijdens een gesprek op Instagram Live over het duel van exact zeventien jaar geleden. 'Het vreemdste van allemaal is dat als je aan Milan-fans vraagt welk van mijn doelpunten hun favoriet is, behalve die van de finale in Athene (in 2007, red.), ze allemaal die in de blessuretijd tegen Ajax zullen noemen. Maar die werd niet eens aan mij toegekend!'

Inzaghi rende weliswaar op de voor hem karakteristieke wijze juichend weg nadat hij de bal over Bogdan Lobont had geduwd, het was Jon Dahl Tomasson die het laatste zetje gaf. En dus ging niet Ajax, maar Milan door naar de halve finale om de Champions League uiteindelijk ook te winnen. Dat terwijl de Amsterdammers na de 0-0 in eigen huis op weg leken naar een stunt, toen Steven Pienaar in de 78ste minuut voor de 2-2 tekende.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Maar Milan ontsnapte dus nog dankzij die late treffer. 'Die wedstrijd is voor iedereen een les. In voetbal is het nooit voorbij tot het laatste fluitsignaal', stelde de 46-jarige Inzaghi, voor wie het nog als de dag van gisteren voelt dat hij Ajax versloeg. 'Ongelooflijk dat het alweer zeventien jaar geleden is, het doet me nog steeds iets als ik terugdenk aan die dag. Het voelt nog steeds als gisteren. Sommige avonden blijven voor altijd in je hart.'

Heel handig vond Inzaghi het overigens niet dat Tomasson, dat seizoen overgekomen van Feyenoord, de bal vlak voor de doellijn nog binnenliep. 'Als de grensrechter niet op één lijn had gestaan, had hij een fout kunnen maken en voor buitenspel kunnen vlaggen.' Het toont volgens Super Pippo aan hoe klein het verschil tussen winst en verlies soms kan zijn. 'Milan zou uiteindelijk de Champins League winnen, soms is voetbal echt ongelooflijk.'

Noppen
Ook de andere details van de wedstrijd kan Inzaghi zich nog goed herinneren. Bijvoorbeeld dat hij Massimo Ambrosini had gevraagd meer naar voren te spelen. De middenvelder kopte de bal naar hem door. 'Maar waardoor ik echt kon scoren, was het feit dat Cristian Chivu uitgleed. Ik was maniakaal in het kiezen van de juiste noppen, omdat ik wist dat het veld in San Siro soms glad was.' De details maken inderdaad het verschil.

23 april 2003, AC Milan-Ajax 3-2

Scoreverloop: 30. Inzaghi 1-0, 62. Litmanen 1-1, 65. Shevchenko 2-1, 78. Pienaar 2-2, 90. Tomasson 3-2.
AC Milan: Dida; Simic (83. Tomasson), Nesta, Costacurta, Maldini; Brocchi, Ambrosini, Kaladze (80. Rivaldo); Rui Costa (85. Redondo); Inzaghi, Shevchenko.
Ajax: Lobont; Trabelsi, Pasanen, Chivu, Van Damme (46. Litmanen); Yakubu, O'Brien; Pienaar (84. Nigel de Jong), Sneijder, Van der Meijde (89. Bergdølmo); Ibrahimovic.
De basiself van Ajax tegen AC Milan op 23 april 2003. Staand (vanaf links): Jelle Van Damme, Abubakari Yakubu, Hatem Trabelsi, Zlatan Ibrahimovic, Bogdan Lobont, Cristian Chivu en Andy van der Meijde. Gehurkt: John O'Brien, Steven Pienaar, Wesley Sneijder en Petri Pasanen.
© Pro Shots
De basiself van Ajax tegen AC Milan op 23 april 2003. Staand (vanaf links): Jelle Van Damme, Abubakari Yakubu, Hatem Trabelsi, Zlatan Ibrahimovic, Bogdan Lobont, Cristian Chivu en Andy van der Meijde. Gehurkt: John O'Brien, Steven Pienaar, Wesley Sneijder en Petri Pasanen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.