Misschien wel de beste acht minuten die Ajax ooit heeft gespeeld

Reacties

Niet dat Ajax deze zondag precies 25 jaar geleden een beker of schaal won, toch springt voor velen de datum 19 april 1995 er echt tussenuit. De Godenzonen overklasten grootmacht Bayern München volledig in het Olympisch Stadion van Amsterdam en plaatsten zich met een 5-2 overwinning overtuigend voor de Champions League-finale.

Misschien wel de beste acht minuten die Ajax ooit heeft gespeeld
© Voetbal International

De wedstrijd is een van de vele hoogtepunten die nog eens kleurrijk aan bod komen in de nieuwe VI-jubileumspecial over het het glorieuze seizoen van Louis van Gaals Ajax. Op deze plek alvast een voorproefje daaruit.

‘Ik heb weleens gezegd dat dit een van de beste wedstrijden uit de geschiedenis van Ajax was. Maar dat is niet zo.’ Als Danny Blind tien jaar later de 5-2 tegen Bayern München nog eens analyseert, is de Ajax-aanvoerder van 1995 en Ajax-trainer van 2005 ouderwets kritisch. ‘Het waren toch echt die acht minuten rond de rust.’

Misschien wel de beste acht minuten die de Amsterdammers ooit hebben gespeeld.

Ineens zwelt het geluid vanaf de tribunes van het krakende Olympisch Stadion aan, want Finidi kan vrij uithalen... En doet dat op een fenomenale manier

Als minuut 41 aanbreekt van de return tussen Ajax en Bayern in de halve finale van de Champions League staat het 1-1. De thuisclub heeft daarnaast al paal en lat geraakt (zo slecht is het allemaal niet, Blind is wel érg streng), maar als scheidsrechter Sándor Puhl op dat moment zou afblazen gaan de Duitsers naar de finale. In München is het namelijk 0-0 gebleven.

Dan rommelt Jari Litmanen wat op de rand van de zestien van Bayern. Hij legt de bal af naar links, op Marc Overmars die ook meteen wordt omringd door rode shirts. Maar de vleugelflitser ziet dat de Fin terug naar het midden is gelopen en zich weer aanspeelbaar maakt. Maar in plaats van de pass van Overmars aan te nemen, stapt Litmanen plotseling over de bal heen. Alle andere veertigduizend in het stadion, inclusief de elf Duitsers op de grasmat, staan in één klap op het verkeerde been…

De bal hobbelt tergend langzaam richting de halve cirkel van het zestienmetergebied. Ver van alle Duitse verdedigers af, die zich als een muur hebben opgetrokken, vlak voor hun doelman Sven Scheuer.

Ineens zwelt het geluid vanaf de tribunes van het krakende Olympisch Stadion aan, want Finidi kan vrij uithalen...

© Voetbal International

En doet dat op een fenomenale manier, met buitenkant rechts ramt hij de bal in het doel: 2-1. Het is de aanzet voor die voor Bayern acht helse minuten, die ze de finale zal kosten.

Corner Overmars, doelpunt Ronald de Boer, een minuut voor rust. Van Gaal juicht met zijn pen in de rechterhand en kladblokje in de linker- enthousiast met de mensen op de tribunes mee. Een paar minuten na rust neemt Litmanen niet zomaar het passje van Nwankwo Kanu aan, maar draait hij meteen weg bij een tegenstander, doet nog een paar stappen en trapt de 4-1 onhoudbaar voorbij de Bayern-keeper.

Er zijn weinig clubs die zich op een meer spectaculaire manier voor een Champions League-finale hebben geplaatst

Wedstrijd beslist.

En in de ultieme slotfase dient Overmars ook nog met een droge knal de genadeslag toe. Er zijn weinig clubs die zich op een meer spectaculaire manier voor een Champions League-finale hebben geplaatst.

‘Maar er gingen toch veel dingen mis die avond’, legt Blind tien jaar later uit aan Sportweek-journalist Robert Heukels. ‘De 0-2 in Madrid was beter, meer hét voorbeeld van het Ajax van toen.’ De kritische Zeeuwse blik zegt alles over hoe hoog De Godenzonen in 1995 de lat voor zichzelf legden. Alleen het aller-, aller-, allerbeste was goed genoeg.

Marc Overmars. Edgar Davids. De inschuivende Frank Rijkaard die de bal oppikt en een één-twee met Patrick Kluivert wil aangaan. Maar hij krijgt de bal niet terug, de achttienjarige spits ziet maar één ding: dat grote, wenkende doel achter AC Milan-doelman Sebastiano Rossi. Twee, drie tellen later en Ajax bevindt zich in de voetbalhemel. Lees de nieuwe, 100 pagina's dikke, luxe special over de gouden Godenzonen van 1995 en... je maakt het weer helemaal opnieuw mee. Bovendien vertellen Louis van Gaal en Patrick Kluivert uitgebreid over de laatste keer dat Ajax zich Europa's beste kon noemen, nu 25 jaar geleden.

Vanaf dinsdag 14 april in de winkel en ook online te bestellen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.