Invaller Van Mieghem goud waard voor De Graafschap tegen AZ

De Graafschap heeft zich zaterdag naar een punt geknokt tegen AZ. Lang leek een treffer van Guus Til voldoende te zijn voor de zege voor de matig spelende ploeg van trainer John van den Brom, maar in de extra tijd vochten de Doetinchemmers zich terug. Feyenoord kan daardoor zondag de derde plaats overnemen, mits het wint van VVV-Venlo.

De Graafschap
1 - 1
AZ
AZ

De Graafschap zag concurrent NAC Breda deze week drie punten pakken bij Excelsior (1-2) en zal zelf punten moeten pakken om weg te blijven van de laatste plaats. AZ kreeg in Doetinchem de eerste kans. Mats Seuntjens bereikte Oussama Idrissi, die stuitte op keeper Nigel Bertrams. Vervolgens liet de thuisploeg zich even zien. Delano Burgzorg haalde uit nadat Ron Vlaar moeite had om een voorzet weg te werken. Doelman Marco Bizot bracht redding.

Aan de andere kant hield Bertrams zijn ploeg opnieuw op de been. Idrissi ging de combinatie aan met Calvin Stengs, maar de doelman kwam snel uit en pikte de bal op. De Graafschap werd daarna gevaarlijk via een kopbal van Youssef El Jebli, een schot van Azor Matusiwa dat naast zeilde en een vrije trap van Leeroy Owusu, door Bizot uit zijn doel gebokst. Zo werd het publiek op De Vijverberg vermaakt, maar stond het bij rust nog 0-0.

Daar kwam al vroeg in de tweede helft verandering in. De defensie van De Graafschap stond niet goed bij een snelle aanval van AZ, waardoor Seuntjens de vrijstaande Guus Til vond. De middenvelder kende weinig moeite met de afronding en schoof de 0-1 binnen. De bezoekers gooiden het tempo daarna verder omhoog, waardoor De Graafschap het een tijdje moeilijk had.

Om voorin voor nieuw elan te zorgen bracht trainer Henk de Jong Fabian Serrarens en Nabil Bahoui voor Burgzorg en Furdjel Narsingh. De Graafschap creëerde daarna echter weinig mogelijkheden. Daardoor leek het lang op 0-1 af te stevenen. In een laatste offensief in de extra tijd was invaller Daryl van Mieghem, na 83 minuten in het veld gekomen voor Javier Vet, echter alsnog succesvol. De aanvaller van De Graafschap waagde een poging nadat AZ moeite had om de bal weg te krijgen. Via de paal en doelman Bizot belandde de bal tegen de touwen, waardoor het doelpunt uiteindelijk op naam kwam van de keeper van AZ.

In de strijd tegen degradatie is het punt zeer welkom bij De Graafschap, dat nu op 26 punten staat. Dat zijn er evenveel als Excelsior, maar de Doetinchemmers staan op doelsaldo op de vijftiende plaats. FC Emmen heeft 25 punten en komt zondag nog in actie tegen SC Heerenveen. NAC Breda staat op 21 punten en verloor zaterdag bij Heracles Almelo (1-0).