Invaller Tyton held van matig Polen tegen Griekenland

Przemyslaw Tyton vervulde verrassend de hoofdrol bij Polen tijdens de EK-ouverture tegen Griekenland. Dankzij de PSV-goalie, die als invaller de strafschop van de Griekse captain Karagounis keerde, hield de medeorganisator een punt aan zijn eerste wedstrijd (1-1) over.

Niettemin hield Polen een wrange bijsmaak over aan het duel. Tyton werd noodgedwongen ingebracht door bondscoach Franciszek Smuda, nadat de vaste eerste keeper Wojciech Szczesny na 68 minuten de rode kaart had gekregen vanwege een overtreding in het zestienmetergebied op de doorgebroken Dimitris Salpingidis.

Op dat moment was Polen bezig de regie volledig weg te geven. Ruim vijftig minuten lang had het van Griekenland werkelijk niets te duchten. Vooral het magische Borussia Dortmund-trio, bestaande uit rechtsback Lukasz Piszczek, rechtsbuiten Jakob Blaszczykowski en spits Robert Lewandowski, was geregeld levensgevaarlijk. Vanaf de rechterflank zette veelvuldig Blaszczykowski aanvallen op, waarbij Lewandowski in stelling werd gebracht.

Diezelfde Lewandowski werd dan ook de eerste doelpuntenmaker van dit EK, toen hij na zeventien minuten een uitstekende voorzet van Blaszczykowski met het hoofd had afgerond. Het Griekenland van bondscoach Fernando Santos beperkte zich tot verdedigen - de aanvallers Theofanis Gekas en voormalig SC Heerenveen-speler Georgios Samaras hadden nauwelijks iets in te brengen. En het mocht van geluk spreken dat Damien Perquis na 37 minuten een bijna zekere 2-0 voorsprong liet liggen toen deze een slecht verdedigende bal voor open doel naast schoot.

Alle hoop op Grieks succes was helemaal verdwenen toen Sokratis Papastathopoulos op slag van rust zijn tweede gele kaart kreeg na het vasthouden van de doorgebroken Rafal Murawski. Hoewel Perquis in blessuretijd een handsbal in het eigen strafschopgebied niet zag bestraft, verwachtte Polen de voorsprong na rust – met een numerieke meerderheid – uit te bouwen.

Maar na de pauze bleek niets meer over van het veelbelovende spel van de Polen. Invaller Salpingidis profiteerde vijf minuten na rust onverwacht van defensief gestuntel in de Poolse defensie. Diezelfde Salpingidis leek de held aan Griekse zijde te worden toen hij niet veel later een strafschop veroorzaakte. Szczesny kon de aanvaller alleen maar onreglementair afstoppen en kreeg de rode kaart. Tyton kon als reserve uitgroeien tot man van de wedstrijd door de inzet van Karagounis te keren, waardoor Polen een punt vasthield. Foto: VI Images