Invaller Siem de Jong helpt Heerenveen op gang tegen dapper De Treffers

SC Heerenveen heeft donderdag met hangen en wurgen de achtste finale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker bereikt. De ploeg van trainer Johnny Jansen worstelde zich voorbij tweededivisionist De Treffers.

sc Heerenveen
2 - 0
De Treffers
De Treffers

Heerenveen-trainer Jansen zag de afgelopen weken verbetering bij zijn ploeg, maar ergerde zich afgelopen zaterdag juist groen en geel. Heerenveen kwam toen niet verder dan 0-0 tegen Sparta Rotterdam. 'Voor mijn gevoel zijn we de afgelopen maand juist steeds wat beter geworden. In dat licht is het onverklaarbaar wat ik vanavond van mijn ploeg heb gezien.'

Het bekerduel met De Treffers, de tweededivisionist uit Groesbeek, was voor Heerenveen een goede kans om zich te herstellen. Dat gebeurde met veel basiskrachten uit de Eredivisie, onder wie Joey Veerman, Sven van Beek, Tibor Halilovic en Henk Veerman. De thuisploeg was in de eerste helft sterker dan de amateurs uit Groesbeek, maar het waren wel de bezoekers die de beste kans kregen. Tjeu Langeveld schoot via de vingertoppen van doelman Xavier Mous voorlangs.

Aan de andere kant moest keeper Niels Kornelis in actie komen toen Halilovic een poging waagde. De sluitpost van De Treffers keerde de inzet van de Kroaat en lag kort daarna ook in de weg toen Milan van Ewijk een schot loste. Vlak voor rust kreeg Rami Al Hajj het van dichtbij niet voor elkaar om de bal in het doel te krijgen. Het rollertje van de middenvelder ging naast het doel.

De Treffers bleef zich kranig weren in Heerenveen en doelman Kornelis onderscheidde zich. Zo zat hij er met een hand tussen toen Van Ewijk voorgaf na een goede pass van Joey Veerman. Daardoor kon Henk Veerman niet bij de bal. Toen de spits dat wel lukte, lag Kornelis opnieuw in de weg. De keeper van De Treffers blonk uit, maar had na 74 minuten geen antwoord toen Siem de Jong voor hem opdook. De invaller volleerde raak uit een voorzet van Halilovic en opende zo de score: 1-0.

Voor De Jong was het zijn eerste treffer van het seizoen en tevens zijn eerste goal sinds mei, toen hij scoorde in de laatste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen tegen Sparta (1-2 nederlaag). Anthony Musaba liet het na de 1-0 nog na om van dichtbij voor 2-0 te zorgen, maar gaf wel de assist op de goal van Joey Veerman. Een voorzet van De Jong werd afgeslagen, waarna Musaba de bal klaarlegde voor Veerman en de middenvelder hard raak zag schieten. Zo gaan de Friezen zaterdag de koker in tijdens de loting voor de achtste finale.

Achilles Veen
0 - 2
DVS '33
DVS '33

Naast Excelsior Maassluis zou er hoe dan ook nog een amateurclub bijkomen in de achtste finale, aangezien hoofdklasser Achilles Veen en derdedivisionist DVS '33 elkaar troffen. De bezoekers uit Ermelo openden de score via Nicky van Hilten en kwamen na rust op 0-2 via Ali Akla. De wedstrijd werd in de tweede helft meer dan een half uur gestaakt vanwege dichte mist. Even leek het erop dat er niet meer verder gespeeld zou worden, maar de mist trok enigszins weg, waardoor het duel kon worden afgemaakt. DVS gaf de voorsprong niet meer weg.