Invaller Reis redt in slotfase punt voor Vitesse bij AZ

Jonathan Reis heeft een punt uit het vuur gesleept voor Vitesse. De Braziliaanse invaller knikte vlak voor tijd de gelijkmaker binnen tegen AZ.

Vitesse had na een kleine veertig minuten op voorsprong moeten komen, nadat AZ-doelman Esteban een schot van Theo Janssen slecht verwerkte. Spits Mike Havenaar kon vervolgens van dichtbij het buitenkansje benutten, maar hij schoot de bal hoog over. Een paar minuten later maakte AZ wel zijn eerste goede kans af. Rechtsback Mattias Johansson maakte een mooie actie op de rechterflank en haalde doeltreffend uit met links, waardoor AZ met een voorsprong de kleedkamers kon opzoeken.

In de tweede helft nam Vitesse steeds meer het initiatief, maar dit leidde nauwelijks tot scoringskansen. Ook AZ werd via de tegenaanval nauwelijks gevaarlijk. Drie minuten voor tijd klopte het opeens wel bij de bezoekers. Van der Struijk kwam door op de rechterflank en leverde een prima voorzet af op invaller Jonathan Reis, die met een doeltreffende kopstoot de 1-1 maakte. De Braziliaan had daarvoor zeventien competitiewedstrijden niet gescoord.

Bij de thuisclub keerde Maarten Martens na een lange afwezigheid weer terug in de basisopstelling. Martens trad voor het laatst vanaf het begin aan op 30 september 2012 tegen RKC Waalwijk. Dit ging ten koste van clubtopscorer Aron Jóhansson, die op de bank begon.

Voor AZ vormt het gelijkspel de afsluiting van een hectische week, waarin verloren werd van FC Utrecht (2-0) en Atromitos (0-2). Vitesse is nu drie duels op rij ongeslagen. Er werd niet verloren van Roda JC (1-1) en FC Twente (1-0 winst).