Invaller Messi kan nieuwe uitglijder Barcelona niet voorkomen

Barcelona heeft voor de derde keer in een week tijd punten laten liggen in La Liga. Lionel Messi kon als invaller niet voorkomen dat de Catalanen thuis tegen Athletic Bilbao op een gelijkspel bleven steken. Daardoor kan Real Madrid de koppositie in de Primera División overnemen bij een zege op Atlético.

Barcelona
Barcelona
1 - 1
Athletic de Bilbao

Trainer Ernesto Valverde durfde het aan Messi en Sergio Busquets met de Champions League-kraker tegen Tottenham Hotspur in aantocht op de bank te houden. Dat terwijl Barça in de vorige twee competitieduels met Girona (2-2) en Leganés (1-2) al vijf punten had laten liggen en de voorsprong op de achtervolgers uit Madrid (vanavond in actie tegen elkaar) zag slinken.

Tegen Bilbao, dat onlangs Real Madrid al puntenverlies bezorgde (1-1), leek de Spaanse kampioen zich aanvankelijk prima te redden zonder Messi. Zo was Luis Suárez enkele keren gevaarlijk. De Uruguayaanse spits schoot uit een vrije trap net naast en stuitte bij twee andere kansen, waarvan één prima voorbereid door Arturo Vidal, op doelman Unai Simón.

Kwetsbaarheid
De defensieve kwetsbaarheid brak Barcelona echter (weer) op. Iñaki Williams had die met zijn snelheid al twee keer blootgelegd, voordat Bilbao vlak voor rust dan echt toesloeg. Markel Susaeta kreeg aan de linkerkant alle vrijheid om voor te geven en bij de tweede paal tikte Óscar de Marcos de bal van dichtbij ongehinderd achter doelman Marc-André ter Stegen.

Iñaki Williams bejubelt doelpuntenmaker Óscar de Marcos. Barcelona heeft sinds het Champions League-duel met PSV (4-0) nu al drie keer op rij niet gewonnen in La Liga.

Het was voor Valverde geen reden Messi al in de rust zijn trainingspak uit te laten trekken. Nadat Barça in de eerste tien minuten van de tweede helft de achterstand niet ongedaan had gemaakt ondanks pogingen van onder anderen Philippe Coutinho, maakte de Argentijnse ster alsnog zijn entree. Busquets had het veld toen al betreden door een blessure van Sergi Roberto.

Met Messi binnen de lijnen raakte Coutinho al snel de lat. Barça voerde de druk op, maar Bilbao hield lang stand. Zo stond De Marcos goed opgesteld op de doellijn bij een welgemikte vrije trap van Messi. Een kwartier voor tijd begon de Baskische defensie echter te kraken toen een schot van de Argentijnse maestro na een sublieme één-twee met Jordi Alba op de paal uiteen spatte.

In de 83ste minuut brak Barça dan eindelijk de ban, toen invaller Munir El Haddadi zijn voet tegen een voorzet van Messi zette. Kort daarna stond Suárez op aangeven van de mee opgekomen Gerard Piqué buitenspel voordat hij afwerkte. Verder dan die afgekeurde goal kwam Barça niet meer, waardoor de koppositie de inzet is van de Madrileense derby.