Invaller Karlsson kopt pover AZ in slotfase naar driepunter

AZ heeft donderdagavond in de Conference League met 3-2 gewonnen van Apollon Limassol. Overtuigend was het allerminst van de Alkmaarders, die lang moesten wachten op de bevrijdende treffer. Jesper Karlsson kwam van de bank om voor reddende engel te spelen, zijn kopbal bracht de ploeg van Pascal Jansen in de slotfase toch nog de volle winst.

AZ
AZ
3 - 2
Apollon Limassol

Er was nog geen noemenswaardige kans geweest in Alkmaar toen de 1-0 na een kwartier ineens viel. Jens Odgaard loste een schot dat via het been van Vukasin Jovanovic in het Cypriotische doel zeilde. De bezoekers waren alleen niet onder de indruk. Patrick Joosten kreeg de bal met enig fortuin voor zijn voeten, en de Apollon-aanvaller deed zijn landgenoten pijn met de gelijkmaker.

Ioannis Pittas kreeg enkele minuten later een mogelijkheid op 1-2, maar Maxim Dekker was net op tijd ter plekke om het gevaar te verijdelen. Tegen het einde van de eerste helft hervonden de Alkmaarders de controle over de wedstrijd, maar tot veel gevaar leidde het niet. Het dichtst bij een nieuwe AZ-goal was Apollon-captain Chambos Kyriakou, die een bal rakelings langs zijn eigen doel verwerkte.

Op het uur kreeg AZ een ideale gelegenheid om op voorsprong te komen, in een tweede helft waarin dat tot op dat punt niet aan de orde leek. Dani de Wit werd in het strafschopgebied vastgepakt door Jovanovic en AZ kreeg een penalty. De Wit pakte de zelf de bal en schoot die keurig in de hoek. De ploeg van Jansen hoopte met die tweede goal eindelijk van de stugge Cyprioten af te zijn, maar ze kwamen bedrogen uit.

Een kleine tien minuten later stond het weer gelijk in Alkmaar. Euclides Cabral haalde van 25 meter uit en zijn fraaie schot was Hobie Verhulst te machtig: 2-2. Zodoende moest het AFAS Stadion AZ voor de derde keer op voorsprong zien te schreeuwen, en dat viel nog niet mee. Karlsson was inmiddels ingebracht. Hij kon met een vrije trap het verschil niet maken, maar even later maakte de niet overdreven lange Zweed toch het verschil, met zijn hoofd nota bene. Milos Kerkez leverde een perfecte voorzet af, Karlsson kopte de winnende treffer knap in de hoek binnen.

Odgaard miste nog een grote kans op 4-2, maar het deerde niet omdat van Apollon na de 3-2 geen gevaar meer uitging. Zonder overdreven veel moeite speelden de Noord-Hollanders de resterende minuten uit, waarna arbiter Rohit Saggi affloot. AZ behoudt dus het maximum van de punten in zijn poule.

Met negen uit drie is de formatie van Jansen zo goed als zeker van de volgende ronde, want AZ heeft nu al acht punten voorsprong op Apollon en zeven stuks op FC Vaduz. De ploeg uit Liechtenstein haalde eerder op de donderdagavond een puntje in het onderlinge duel met Dnipro-1, dat tweede staat met vier punten.