Internazionale kroont zich in derby met Milan tot kampioen van Italië

Internazionale is maandag dankzij een 1-2 overwinning op AC Milan voor de twintigste keer in de clubgeschiedenis kampioen van Italië geworden. Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft de ploeg van Stefan de Vrij, Denzel Dumfries en Davy Klaassen een onoverbrugbaar gat gecreëerd.

AC Milan
AC Milan
1 - 2
Internazionale

Inter is al dit gehele seizoen heer en meester in de Serie A en bevestigde zijn dominantie in de competitie in de Milanese derby. De Vrij, Dumfries en Klaassen begonnen allemaal op de bank bij de 'bezoekers' en zagen Inter heersen. Lautaro Martínez had voor een vroege voorsprong kunnen zorgen, maar de spits had zijn vizier niet op scherp staan.

In de achttiende minuut nam Inter alsnog de leiding. Benjamin Pavard verlengde de bal uit een hoekschop, Francesco Acerbi stond helemaal vrij en de verdediger kopte de 0-1 binnen.

Milan, met Tijjani Reijnders op het middenveld, moest op zoek naar een reactie. De nummer twee van de ranglijst kreeg in een open eerste helft ook wel wat kansen, maar datzelfde gold voor Inter, dat toch wel duidelijk beter en ook gevaarlijker was. Gescoord werd er pas weer na rust. Vier minuten in het tweede bedrijf schoof Marcus Thuram de 0-2 tegen de touwen.

Milan-coach Stefano Pioli probeerde zijn team nog te inspireren tot een comeback, door bijvoorbeeld Olivier Giroud in de ploeg te brengen voor Reijnders. Inter had lange tijd echter weinig last van Milan. Tien minuten voor tijd werd het uit het niets echter toch weer spannend, toen Fikayo Tomori uit een rebound de aansluitingstreffer binnenkopte.

Milan geloofde nu weer in het uitstellen van een titelfeest van Inter en wilde er alles aan doen om dat ook te bewerkstelligen. Met een uiterste krachtinspanning voorkwam Pavard de gelijkmaker. Dumfries (84ste minuut) en De Vrij (87ste minuut) kwamen nog in de ploeg om te helpen bij het verdedigen van de nipte voorsprong en dat lukte. Zo is het feest voor het blauwzwarte deel van Milaan.

Een smet op de landstitel was voor Dumfries de rode kaart die hij in blessuretijd kreeg. De rechtsback maakte ruzie met Theo Hernández, waarna er een massaal opstootje ontstond. Hernández en Dumfries werden naar de kleedkamer gestuurd. Na een slaande beweging moest Davide Calabria van Milan bij een situatie later ook nog inrukken.

Voor Inter betekent dit de eerste Scudetto sinds 2021. De Vrij was er toen ook al bij; voor Dumfries en Klaassen betekent dit hun eerste landstitel in Italië.