Inter ontsnapt dankzij Lukaku, Real zwalkend richting El Clásico

Internazionale is bij de start van het nieuwe Champions League-seizoen ontsnapt aan een nederlaag op eigen veld tegen Borussia Mönchengladbach. Eerder op de avond begon Real Madrid wel slecht aan de groepsfase van het miljardenbal. De Koninklijke beleefde een dramatische eerste helft tegen Shakhtar Donetsk en kwam die niet meer te boven.

Internazionale
2 - 2
Borussia Mönchengladbach

Inter-trainer Antonio Conte was door positieve tests van diverse spelers, onder wie Achraf Hakimi deze woensdag als meest recente, beperkt in zijn keuzemogelijkheden en dat resulteerde in een zeldzame basisplaats voor Christian Eriksen. De Deense spelmaker, vaker reserve dan hem lief is, toonde zich ook actief, maar kon het verschil voor het dominerende Inter niet maken.

Daarvoor waren de Milanezen opnieuw aangewezen op Lukaku. De Belgische spits was vlak voor rust al dichtbij met een schot dat net voorlangs ging en passeerde Yann Sommer enkele minuten na de hervatting alsnog toen de bal na een aanval over veel schijven met het nodige geluk bij hem terecht kwam. Het was zijn vijfde goal van het seizoen en zijn tiende in twaalf Europese duels.

Björn Kuipers raadpleegt de videobeelden tijdens het Champions League-duel in Milaan.

Het leek het sein om verder door te drukken, maar Gladbach kwam twaalf minuten later juist op gelijke hoogte toen Björn Kuipers de bal op de stip legde na een overtreding op Marcus Thuram. Ramy Bensebaini benutte de penalty, waardoor Inter weer opnieuw moest beginnen. Kansen op een nieuwe voorsprong waren er ook. Zo raakte de na rust ingevallen Lautaro Martínez de paal.

Een paar minuten later leek het doek te vallen voor Inter toen Florian Neuhaus met een steekpass Jonas Hofmann alleen voor Samir Handanovic zette: 1-2. Het duurde wegens mogelijk buitenspel wel even voordat Kuipers de goal kon goedkeuren. Het was aan Lukaku te danken dat een valse start voor Inter uitbleef. Het Belgische goudhaantje stond vlak voor tijd op de goede plek bij een corner.

Real Madrid
Real Madrid
2 - 3
Sjachtar Donetsk

Zinedine Zidane had zich afgelopen weekend enorm geërgerd bij de thuiswedstrijd tegen Cádiz. De Real Madrid-coach was woedend over de slappe instelling waarmee zijn ploeg aan het duel was begonnen en wisselde halverwege al vier keer. Real verloor met 0-1 van Cádiz en de normaal zwijgzame Zidane liet zijn ongenoegen duidelijk blijken via de Spaanse pers. Hij hoopte woensdagavond op een sterke reactie, maar opnieuw lieten verschillende sterren het afweten.

Met de licht geblesseerde Sergio Ramos uit voorzorg op de tribune en de gespaarde Karim Benzema op de bank kwam Real in de eerste helft maar niet op gang. Shakhtar kreeg de beste kansen. Dat terwijl de Oekraïners veel personele problemen hadden, liefst tien spelers ontbraken vanwege coronabesmettingen. Des te knapper was het dat de bezoekers op voorsprong kwamen. De twintigjarige Braziliaan Tetê knalde in de 29ste minuut raak en profiteerde zo van zwak verdedigen van de Madrilenen: 0-1.

Het ging van kwaad tot erger voor Real. In de 33ste minuut viel de 0-2 al. Thibaut Courtois verwerkte een schot niet optimaal en bij een poging de bal weg te werken, maakte Raphaël Varane nogal ongelukkig een eigen doelpunt. De goals gaven Shakhtar een vertrouwensboost en uit een mooie aanval viel in de 42ste minuut al de 0-3. Marcelo vergat te stappen op buitenspel en Tetê hielp Manor Solomon aan een uitgelezen kans. De 21-jarige Israëliër werkte koeltjes af.

Opnieuw moest Zidane zo ingrijpen in de rust, dit keer viel Benzema bij de start van de tweede helft direct in voor Rodrygo. Het veldspel van de Madrilenen werd wel beter en in de 54ste minuut bracht Luka Modric met een geweldig afstandsschot de spanning terug. Vijf minuten na de 1-3 was het opnieuw raak, dit keer via de net ingevallen Vinícius Júnior. De buitenspeler veroverde de bal op de helft van Shakhtar, versnelde en rondde af: 2-3. De Braziliaan stond op dat moment vijftien seconden binnen de lijnen en zo snel scoren als invaller is een unicum. Sinds Opta Sports de Champions League-data bijhoudt - vanaf het seizoen 2006/07 - is er nooit zo snel gescoord door een invaller.

Real leek tien minuten voor het einde een volgende klap te incasseren. Marlos scoorde uit een counter, maar het was buitenspel voor aangever Tetê, waardoor de goal werd afgekeurd. De ploeg van Zidane startte nog een slotoffensief en dat leverde in de extra tijd nog bijna de gelijkmaker op. Federico Valverde scoorde, waarbij de bal voorbijging aan Vinícius. Na ingrijpen van de VAR werd geoordeeld dat de Braziliaan hinderlijk buitenspel stond. Ook die goal werd dus afgekeurd.

Zo was in meerdere opzichten een pijnlijke avond voor Real, een halve week voor de confrontatie met Barcelona. Er wacht een achtervolging in de groepsfase van de Champions League, Benzema kon niet echt gespaard worden en de defensie bleek erg kwetsbaar tegen een flink verzwakt Shakhtar. Het contrast met de vrijwel vlekkeloze overwinning van Barça dinsdagavond was daarmee groot.

Zaterdag wacht de kans op eerherstel. De kraker tussen Barcelona en Real Madrid begint dan om 16.00 uur.