Inkomsten makelaars in Nederland blijven schimmig

Reacties

Bericht uit België: spelersmakelaars hebben daar afgelopen seizoen 42 miljoen euro verdiend. Dat is gebleken na onderzoek van de voetbalbond. Zestig procent van de transferwinst vloeide weg naar de bankrekeningen van zaakwaarnemers.

Inkomsten makelaars in Nederland blijven schimmig

Eerder becijferde de FIFA al dat jaarlijks een half miljard weglekt uit het voetbal. En dan praten we alleen nog maar over de internationale transfers. En Nederland dan? De KNVB maakte bekend dat achttien miljoen euro werd afgetikt aan spelersmanagers. Vergeleken bij andere competities een relatief bescheiden bedrag. Terwijl de Eredivisie juist hogere transfervolumes haalt dan de Belgen.

Hoe kan dat? Vermoedelijk heeft dat te maken met informatie die in Nederland niet compleet is. Zo is opmerkelijk dat Ajax met 9,7 miljoen vijf keer zoveel uitkeerde als PSV en Feyenoord. De Amsterdammers zouden solo verantwoordelijk zijn voor 54 procent van de makelaarskosten in het hele betaalde voetbal. Technisch directeur Marc Overmars laat weten dat dit een verkeerd beeld geeft, aangezien in hun bedrag ook de doorverkoopbetalingen bij een aantal transfers zijn meegenomen.

In de voetbalwereld is het tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat een makelaar – naast zijn commissie over het salaris van de speler – een deel van de transfersom opstrijkt. Een paar voorbeelden kwamen de afgelopen jaren naar buiten. De NRC kwam met documenten van Football Leaks waarin stond dat PSV een miljoen uitkeerde aan de makelaar van Héctor Moreno en twee miljoen aan de vertegenwoordiger van Gastón Pereiro. In Enschede verdiende de Servische agent van Dusan Tadic miljoenen en tevens raakte FC Twente verzeild in een zes-nullen-rechtszaak met Rob Jansen (foto). Ook bij Feyenoord is het niet ongebruikelijk verkoopaandelen te geven, bleek tijdens de arbitragezaak rond Terence Kongolo, waar naar voren kwam dat de ingeschakelde makelaar een procent of tien van de transfersom werd beloofd.

Vaak blijft deze informatie onzichtbaar, ook voor de KNVB, die meldt dat de uitkomsten zijn gebaseerd op schattingen en verder afhankelijk is van aanvullende informatie die clubs bereid zijn prijs te geven. De KNVB heeft geen zicht op geld dat bij een internationale verkoop wegstroomt naar tussenpersonen. Zeker gezien de 42 miljoen van de Belgen valt te betwijfelen in hoeverre de Nederlandse clubs met 18 miljoen euro een reëel beeld geven van de centrale positie die de makelaar momenteel inneemt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.