Ajax sponsort zaakwaarnemers met 10 miljoen

Nederlandse clubs hebben in het seizoen 2016/17 achttien miljoen euro betaald aan makelaarscommissies. Dat heeft de KNVB berekend. Ajax blijkt met bijna tien miljoen euro de grootste sponsor van zaakwaarnemers.

Ajax sponsort zaakwaarnemers met 10 miljoen

Voor de derde keer maakt de KNVB de makelaarsvergoedingen bekend. Vorig jaar stokte de teller bij vijftien miljoen. Bij de eerste meting was dat nog minder dan tien miljoen. Zaakwaarnemers ontvangen voor hun werkzaamheden een percentage over het salaris van de spelers. De clubs moeten die bedragen betalen.

In de KNVB-berekening gaat het alleen over deze courtages en niet over aandelen in transfersommen en andere advieswerkzaamheden. Veelal gaat dit om nog veel hogere bedragen die bepaald geen incidenten lijken. Zo bleek in februari tijdens een arbitragezaak dat Feyenoord circa tien procent van de transfersom van Terence Kongolo beloofde aan een makelaar, terwijl in maart een Servische zaakwaarnemer naar Zeist kwam om 1,1 miljoen te eisen van FC Twente (bovenop de 2,5 miljoen die hij al had ontvangen). Diezelfde club bleek eerder ook een consultancy-contract van zes ton per jaar te hebben met zaakwaarnemer Rob Jansen. Dit soort uitkeringen zijn niet meegenomen in de achttien miljoen.

Ten opzichte van de eerste vergoedingen-peiling van twee jaar geleden zijn de uitgaven van Ajax verdrievoudigd. Ver achter de koploper uit Amsterdam volgen PSV (2,2 miljoen) en Feyenoord (1,7 miljoen). FC Dordrecht gaf het minst uit aan spelersmanagers: een kleine 9 duizend euro.

De top 5

1. Ajax €9.656.905

2. PSV €2.192.410

3. Feyenoord €1.689.697

4. AZ €847.277

5. FC Twente €383.455

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen