Infantino countert kritiek op speelkalender: 'Er moet juist méér worden gevoetbald'

Reacties

Gianni Infantino heeft tijdens het FIFA-congres in Rwanda gereageerd op de kritiek op de volgens velen overvolle speelkalender. De donderdag herkozen president van de wereldvoetbalbond kijkt er anders tegenaan.

Infantino countert kritiek op speelkalender: 'Er moet juist méér worden gevoetbald'
© Pro Shots

Die kritiek was er al naar aanleiding van het gebrek aan rust rondom het WK in Qatar en kwam deze week ook weer los door de forse toename van het aantal wedstrijden tijdens het WK 2026 en de uitbreiding van het WK voor clubs. 'Op sommige plekken is er misschien te veel voetbal, maar niet overal. Sterker nog, In veel delen van de wereld niet genoeg gevoetbald. We hebben juist méér competities nodig, niet minder. We willen dat het voetbal zich wereldwijd ontwikkelt', counterde Infantino, die onthulde dat de FIFA ook kijkt naar een WK clubs voor vrouwen en een FIFA World Series, die om de twee jaar in maart zou moeten worden gehouden.

Storm in glas water
Infantino wees erop dat de kritiek over de overvolle voetbalkalender vooral afkomstig is uit landen als Engeland, Italië en Spanje en ontkende daarnaast dat er met Saoedi-Arabië een akkoord is over het sponsoren van het WK vrouwen in 2027. De Zwitser sprak de aanwezige journalisten aan op hun aanhoudende kritiek op de FIFA en snapt ook niet waarom het een probleem zou zijn als Saoedi-Arabië het toernooi zou sponsoren. 'Er wordt een dubbele standaard gehanteerd die ik niet begrijp. We hebben met elkaar gesproken, maar het heeft niet tot een contract geleid', aldus Infantino, die de ophef daarover een 'storm in een glas water' noemde.

De herkozen FIFA-president richtte zich vervolgens tot de uitzendgemachtigden en sponsoren, die in zijn ogen meer moeten betalen voor het WK vrouwen. 'De FIFA krijgt tien tot honderd keer zo weinig van publieke omroepen voor het WK vrouwen dan voor het WK mannen. Vind je dat normaal? En tegelijkertijd bekritiseren die omroepen, die worden betaald met belastinggeld, de FIFA dat ze mannen en vrouwen niet gelijk belonen.' En dan is het dus zeer welkom als sponsoren uit Qatar of Saoedi-Arabië wel flink willen betalen. 'Natuurlijk bekijken we hoe we Saudische sponsors kunnen betrekken in het vrouwen- of het mannenvoetbal. De FIFA is er voor alle landen.'

Gijs de Jong
Namens de KNVB reageerde Gijs de Jong tegenover het ANP op de herverkiezing van Infantino. De bond steunt de FIFA-voorzitter, maar wel onder drie voorwaarden. We zijn niet blij met hoe alles op het gebied van mensenrechten rond het WK in Qatar is verlopen. Dat moet in de toekomst echt beter. Daar hebben we harde toezeggingen op gekregen. Zo is er nu een mensenrechtencommissie bij de FIFA, waar vertegenwoordigers van Europa in komen en waar wij als KNVB ons kandidaat voor hebben gesteld. We hebben al gekeken naar aanbevelingen voor toekomstige evenementen, zeker met het oog op 2030.' Dan wordt het WK mogelijk in Saoedi-Arabié gehouden.

Ook wil de KNVB betere samenwerking tussen de FIFA en Europa en dat Infantino bij de FIFA voor good governance zorgt. 'Zijn stijl heeft niet direct onze voorkeur. Dat is iets van de lange adem. Op het congres van de UEFA, in april in Lissabon, worden nieuwe kandidaten gekozen die Europa gaan vertegenwoordigen bij de FIFA. De Duitse en Engelse bondsvoorzitters maken grote kans. Dat zijn gelijkgestemden, zij kunnen de FIFA van binnenuit onder druk zetten. Dit soort stille diplomatie is misschien wat minder sexy en vocaal. Maar je ziet wel dat we zo, met een gezamenlijke aanpak, stappen maken. We hebben nu meer bereikt dan als we hard nee zouden zeggen tegen Infantino.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.