Indonesische voetbalbond deelt forse straffen uit na stadionramp

Reacties

De Indonesische voetbalbond heeft Arema FC bestraft naar aanleiding van de stadionramp die zich in het weekend voltrok. De club mag dit seizoen geen wedstrijden meer organiseren en moet een boete van omgerekend circa 16.500 euro betalen. Verder zijn twee personeelsleden levenslang geschorst.

Indonesische voetbalbond deelt forse straffen uit na stadionramp
© Pro Shots

Hoofd wedstrijdzaken Abdul Haris en coördinator wedstrijdbeveiliging Suko Sutrisno mogen de rest van hun leven geen functie bekleden in de voetballerij, zo meldt de Indonesische voetbalbond (PSSI). Bij de ramp kwamen minstens 131 mensen om het leven. Na een wedstrijd tegen Persebaya Surabaya bestormden duizenden personen het veld, waarna de politie traangas inzette. Mensen kwamen om in het gedrang of op weg naar het ziekenhuis, voornamelijk door zuurstofgebrek.

Onderzoekers van de Indonesische politie claimen dat zes van de veertien doorgangen in het stadion te smal waren. Er konden slechts twee mensen tegelijk in, terwijl honderden personen wilden vluchten. Bij die zes specifieke doorgangen vielen de meeste slachtoffers door verdrukking. De politie ontsloeg eerder al de politiechef van Malang, de stad op Oost-Java waar het drama zich voltrok. Verder zijn meerdere agenten geschorst en wordt onderzoek gedaan naar hun handelen in het stadion.

Javier Roca, de trainer van Arema, heeft gereageerd op de gebeurtenissen. 'Ik zat midden in de chaos. Mijn neus en ogen waren geïrriteerd door het traangas', blikte hij terug in gesprek met het Spaanse Cadena SER. 'We merkten dat op het veld en in het stadion een veldslag plaatsvond. Maar het ergste was toen er slachtoffers onze kleedkamer werden binnengebracht.'

'Ze werden bijgestaan door onze arts, door onze spelers en door mijzelf. Er zijn er vier overleden in onze kleedkamer. Fans die in de armen van onze spelers zijn gestorven. Heel heftig, schokkend en verdrietig', vervolgde de trainer, wiens ploeg de beladen wedstrijd met 2-3 verloor. 'Onze supporters wilden verhaal halen bij onze spelers. Of het echt hun bedoeling was om ze aan te vallen, dat weet ik niet.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.