Walian geeft inkijkje in Indonesische voetbalwereld na stadionramp

Reacties

Ezra Walian heeft na de stadionramp in Indonesië zijn licht laten schijnen op voetballand Indonesië. De voormalig speler van Ajax, Almere City FC en RKC Waalwijk speelt sinds drie jaar in Indonesië en is ook meervoudig international van het land.

Walian geeft inkijkje in Indonesische voetbalwereld na stadionramp

Zaterdag ging het volledig mis na een wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya, daarna is bekendgemaakt dat er 174 doden zijn gevallen. Daarna werd dat aantal teruggebracht tot 125 doden. 'Als het verkeerd gaat, gaat het ook echt goed verkeerd', stipt Walian aan bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie.

Indonesië is een voetbalgek land, tot in het extreme. 'De laatste drie jaar dat ik hier speel is zoiets niet gebeurd. Maar wij zouden zondag een derby spelen, dat is net als Ajax – Feyenoord maar dan tien keer erger. Voor de supporters is voetbal hun leven, de rivaliteit is erger dan in Nederland', duidt Walian vanuit zijn beleving.

De veldbestorming in beeld.
De veldbestorming in beeld.

'Als je aankomt bij het stadion zie je zoveel politie', gaat Walian verder. 'Maar de stadions hier kan je niet vergelijken met de stadions in Europa, ze zijn zo verouderd. Bij ons in het stadion kan je niet zomaar het veld opkomen, maar in het stadion van zaterdag wel. Daardoor is er totale chaos ontstaan.'

Walian heeft deze verschrikkingen op zo'n grote schaal niet meegemaakt, maar ook voor de spits kwam het dichtbij. 'Op 17 juni zijn er bij een wedstrijd van onze club ook twee mensen overleden. Ook vanwege verdrukking, omdat er teveel supporters in het stadion waren die geen ticket hadden. Ik heb het zelf dus ook meegemaakt. Mijn vriendin was er ook bij. Tijdens de warming-up zag ik haar niet, toen vroeg ik me al af wat er gaande was. Na de wedstrijd hoor je wat er is gebeurd, dat kan je dan bijna niet geloven.'

In Indonesië ligt de competitie voorlopig stil, een onderzoek moet eerst afgerond worden voordat de bal weer gaat rollen.

Eerder spraken we al met Ezra Walian, toen over wat leukere onderwerpen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.