'Ik mis vooral de juiste wedstrijdinstelling bij spelers ADO'

Zaterdagavond om 18.45 uur speelt ADO Den Haag thuis tegen FC Twente. Het is het eerste thuisduel in drie weken voor de groen-gelen, die in hun eigen stadion op kunstgras zullen aantreden. Voetbal International sprak met Tom Beugelsdijk over de onrust bij ADO en blikte vooruit op het treffen met Twente.

'Ik mis vooral de juiste wedstrijdinstelling bij spelers ADO'

Jullie spelen zaterdag met ADO Den Haag tegen FC Twente voor het eerst op kunstgras. Hoe kijk jij aan tegen de hele soap rondom jullie veld?
'Ik was liever op een normaal veld blijven voetballen, want dat past beter bij mijn spel. Het is echter niet anders en ik zal het hiermee moeten doen. We hadden als spelersgroep niet zien aankomen dat het zover zou komen, maar de club kon niet anders dan voor kunstgras kiezen. Ze konden bij ons niet het risico lopen dat er nog meer thuiswedstrijden zouden worden afgelast. Dat er clubs zijn die door de verandering van ons veld over competitievervalsing klagen snap ik wel, maar wat willen ze dan? Dat we het seizoen op een knollentuin afmaken?'

Na negen wedstrijden staan jullie teleurstellend zestiende op de ranglijst. Wat is jouw verklaring voor de matige prestaties tot nu toe?
'Er zijn verschillende factoren, maar wat ik vooral mis is de juiste wedstrijdinstelling bij enkele ploegmaten. Soms lijkt ons elftal als los zand aan elkaar te hangen. Bij ADO moet je voor je teamgenoten door het vuur gaan en er elke wedstrijd bovenop klappen. Dat ADO-gevoel mis ik bij sommigen en daar ben ik in de kleedkamer heel erg mee bezig, want die instelling moet snel terugkomen. Er zijn jongens in dit team die ergens vandaan komen waar zij altijd goede voetballers om zich heen hadden, waardoor ze op een bepaalde manier konden spelen. Bij ADO werkt het niet op die manier.'

Vorig seizoen werden jullie negende op de  ranglijst. Denk jij dat een dergelijke eindklassering nog haalbaar is na de slechte seizoenstart?
'Ik denk wel dat we qua spelersmateriaal goed genoeg zijn om rond de twaalfde plaats te spelen, maar voordat we naar boven gaan kijken is het eerst zaak dat we weer een hecht team worden en punten gaan pakken, zodat we uit de gevarenzone raken. Het is in ons voordeel dat het gat met de middenmoot nog niet heel erg groot is; alle clubs staan dicht bij elkaar. We hebben ook nog een inhaalduel tegen SC Heerenveen te goed.'

Tom Beugelsdijk vindt dat trainer Maurice Steijn (rechts) ten onrechte als zondebok wordt aangewezen.
Tom Beugelsdijk vindt dat trainer Maurice Steijn (rechts) ten onrechte als zondebok wordt aangewezen.

Er wordt door de slechte prestaties al aan de stoelpoten van jullie trainer Maurice Steijn gezaagd. Vind jij dat hij schuldig is aan de resultaten?
'Nee, zeker niet. Ik sta achter de trainer. Vorig seizoen werden we negende onder hem en toen was zijn visie en oefenstof precies hetzelfde als nu. Ik vind dat wij als spelers op het veld tekortkomen. Toen we afgelopen weekend met 6-1 de boot ingingen bij PEC Zwolle stonden wij op het veld en de trainer niet, dus daar moeten we zelf onze verantwoordelijkheid voor nemen. We lieten de ruimtes te groot worden en waren slap in duels.'

Zaterdag komt met FC Twente een bijzonder lastige tegenstander bij jullie op bezoek. Wat verwacht jij van de wedstrijd?
'Los van het resultaat wil ik een ADO zien dat strijdt en de fysieke duels met overtuiging in gaat. We hebben al een paar weken niet thuis gespeeld en hopen dat ons publiek vol achter ons gaat staan. Dat kunnen we goed gebruiken. Misschien dat we in thuiswedstrijden kunnen profiteren van onze kunstgrasmat tegen teams die gewend zijn op een gewoon veld te voetballen.' (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen