IJsland klopt Oostenrijk en staat in de achtste finale

IJsland schreef al historie door zich voor het eerst te plaatsen voor het EK en heeft nu een extra hoofdstuk geschreven door de achtste finale te bereiken. Een 2-1 overwinning op Oostenrijk was ruim voldoende.

Al in de derde minuut maakte IJsland duidelijk wat de intenties waren voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. Johann Berg Gudmundsson (ex-AZ) haalde uit vanaf een meter of twintig en zag het aluminium een doelpunt voorkomen. De IJslandse goalie Hannes Halldórsson (NEC) begon minder scherp. Hij verspeelde de bal in de twaalfde minuut aan Marko Arnautovic, maar voorkwam met een sliding nog net dat Arnautovic de bal in het lege doel kon tikken.

Uiteindelijk was het toch IJsland dat de leiding nam. In de achttiende minuut kwam een doorgekopte lange inworp terecht bij Jón Dadi Bödvarsson, die de bal controleerde en feilloos afwerkte. Na een overtreding van Ari Freyr Skúlason op David Alaba kreeg Oostenrijk nog voor rust de ideale mogelijkheid om op 1-1 te komen. Aleksandar Dragovic mikte zijn penalty echter tegen de buitenkant van de paal.

In de tweede helft voerde Oostenrijk de druk steeds verder op en kwam IJsland met de rug tegen het eigen doel te staan. In de zestigste minuut moest de EK-debutant buigen. Invaller Alessandro Schöpf zette met een fraaie kapbeweging drie verdedigers op het verkeerde been en mikte de bal vervolgens in de rechterhoek: 1-1.

In het laatste halfuur bleef Oostenrijk aanvallen, maar de IJslandse defensie bleek niet voor het eerst dit EK een lastig te nemen horde. Een snelle counter in de extra tijd leverde de eilandbewoners zelfs een geflatteerde overwinning op. Arnór Ingvi Traustason was de gevierde man.

IJsland gaat door de zege als nummer twee van Groep F naar de achtste finale, waarin Engeland de tegenstander is. Oostenrijk, dat nog nooit de groepsfase van een EK overleefde, is uitgeschakeld.

Eindstand Groep F
Hongarije 3-5 (+2)
IJsland 3-5 (+1)
Portugal 3-3 (0)
Oostenrijk 3-1 (-3)
Lees hier de analyse van dit duel. Klik hier voor het stuk over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor alle spelers. We hielden ook een liveblog bij over deze wedstrijd.