Huntelaar mist record, wel topscorer kwalificatiecyclus

Klaas-Jan Huntelaar is topscorer van de EK-kwalificatiecampagne geworden. De spits van Oranje voegde dinsdagavond op bezoek bij Zweden een treffer aan zijn totaal toe en bleef uiteindelijk steken op twaalf goals. Een totaal dat net niet genoeg bleek om een record uit de boeken te schieten.

Huntelaar mist record, wel topscorer kwalificatiecyclus

Huntelaar maakte immers weldegelijk kans om de meest trefzekere speler aller tijden in een EK-kwalificatiereeks te worden. Dat record stond nog op naam van de Noord-Ier David Healy. In de kwalificatiecampagne voor het EK van 2008 was hij dertien keer trefzeker.

Hoewel Huntelaar net naast het record van drie jaar oud greep, is zijn prestatie uitstekend. Temeer omdat de spits van Schalke 04 maar acht duels nodig had om zijn twaalf goals te laten aantekenen. Het doelpunt van Huntelaar mocht dinsdag overigens niet baten. Zweden won met 3-2 en plaatste zich direct voor het EK in Oekraïne en Polen. Nederland verloor op de valreep de ongeslagen status.

Ook Robin van Persie eindigde hoog in het topscuttersklassement van de EK-kwalificatiecyclus. Achter de onbedreigde koppositie van Huntelaar volgen Miroslav Klose (Dui, 9), Mikael Forsell (Fin, 7), David Villa (Spa, 7), Rudolf Gergely (Hon, 6) en Van Persie (6).

Huntelaar voegde zich dinsdag wel bij een select gezelschap Oranje-internationals. Hij in het Råsunda Stadion zijn dertigste goal voor het Nederlands elftal.

In de historie van Oranje bereikten pas zes andere spelers eerder de grens van dertig interlanddoelpunten. Abe Lenstra was in 1958 de eerste international die daarin slaagde, Ruud van Nistelrooy deed het in 2007 als voorlaatste.

Patrick Kluivert is met veertig treffers nog altijd Nederlands topscorer aller tijden. Achter hem completeren Dennis Bergkamp (37 goals), Faas Wilkes, Van Nistelrooy (beiden 35), Lenstra en Johan Cruijff (beiden 33 goals) de topzes. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's