Houterig, langzaam en oud: toch moet Ajax deze spits vrezen

Reacties

Getafe manifesteert zich als de grote verrassing van dit seizoen in La Liga. In zijn huidige vorm stevent de ploeg uit een voorstad van Madrid af op de beste prestatie ooit in Spanje. Veel ogen bij de huidige nummer drie van het klassement zijn gericht op een veteraan in de aanval: Jorge Molina (37).

Houterig, langzaam en oud: toch moet Ajax deze spits vrezen
© Pro Shots

Tot zijn 27ste was hij zelfs voor de echte kenners in Spanje een grote onbekende. Molina speelde op het vierde en derde niveau voor bescheiden clubs als Alcoyano, Benidorm en Gandía. Later volgde een avontuur op het tweede niveau bij Poli Ejido.

Hij zette bij zijn clubs nette cijfers neer in de punt van de aanval, maar niemand vermoedde dat deze man op latere leeftijd nog een bekende naam in La Liga zou worden. Te langzaam, te plomp, te houterig. Toch zette de spits tien jaar geleden de weg naar boven in.

Met een diploma als gymleraar al op zak liet Molina vanaf het seizoen 2009/10 zien waartoe hij in staat was. Een spectaculair seizoen bij Elche bezorgde hem naam en faam: hij scoorde liefst 26 keer op het tweede niveau en liet iedereen zien een doorzetter te zijn en een speler die in de bloei van zijn loopbaan piekte.

© Pro Shots

Daar eindigde het echter niet. Real Betis pikte Molina voor 1,6 miljoen euro op en hield hem actief in de Segunda División. Ook bij zijn nieuwe werkgever deed de spits het meer dan goed. Mede dankzij zijn achttien treffers dwong Betis meteen promotie af naar de koningsklasse. Na zes jaar kwam er een einde aan de samenwerking met de inmiddels 34-jarige Molina, die transfervrij op zoek ging naar een laatste uitdaging.

Die uitdaging vond hij bij Getafe. Die club was net gedegradeerd uit La Liga en zocht een spits die het klappen van de zweep kende. Molina, inmiddels als geen ander bekend met de wetten op het tweede niveau, gaf gehoor aan de ambities van de club en hielp Getafe met 22 doelpunten meteen de weg omhoog te vinden.

Nu, drie jaar later, mag gerust gesproken worden van een droomhuwelijk. Getafe finishte in het eerste jaar na de promotie als achtste en daarna als vijfde. Molina blijft als aanspeelpunt met een indrukwekkend lijf onveranderd belangrijk in de voorhoede. Hij wordt binnenkort 38 jaar, maar is één van de grote blikvangers in de sensatieploeg die Getafe inmiddels is.

Zaterdag maakte hij twee van de drie doelpunten tegen Valencia (3-0). Hij is nu de tweede oudste speler ooit achter Joaquín die erin slaagt tweemaal te scoren in één duel in La Liga.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het is niet de enige statistiek die iets zegt over zijn kwaliteiten. Molina maakte op het hoogste niveau in Spanje in totaal 55 doelpunten. Het leeuwendeel daarvan, vijftig stuks, maakte hij na zijn dertigste. Niet onlogisch gezien zijn carrièreverloop, maar de vraag beklijft hoe het de stormram Molina vergaan zou zijn wanneer hij al op jonge leeftijd in La Liga terecht was gekomen.

De affiches in de komende weken moeten voor de aanvaller aanvoelen als een droom. Eerst staat er een bezoek gepland aan Camp Nou, waar Barcelona - dat betere tijden heeft gekend - van goeden huize zal moeten komen om Getafe terug te dringen. Daarna wacht de eerste van twee confrontaties met Ajax in de knock-outfase van de Europa League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zowel bij Barcelona als bij Ajax zal men doordrongen zijn van de kracht van Getafe. De club heeft op het eerste gezicht de financiële middelen, uitstraling, achterban en voorzieningen van een club die onderin zou moeten knokken, schreef VI al eerder. Trainer Pepe Bordalás deed er jaren over om op het hoogste niveau te werken en in Europees verband zijn er weinigen die iets weten van Los Azulones.

Met Molina loopt er bovendien een spits rond zonder sterrenstatus. Iemand die weet dat succes niet komt aanwaaien en gewoon geniet van het succes in het hier en nu. Iemand ook, die de aanmoedigingen 'Jorge, selección' bagatelliseerde toen fans een jaar geleden al uitspraken te hopen dat hij zou worden opgeroepen voor het Spaanse nationale team. 'Ik ga er niet vanuit, gezien mijn leeftijd', zei hij bescheiden.

Behalve zijn diploma als gymleraar is Molina inmiddels ook in het bezit van de vereiste papieren om hoofdtrainer te zijn én kan hij aan de slag als technisch directeur. Met doorzettingsvermogen kom je ver.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Getafe
Meer over Getafe
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Meer Jorge Molina
Meer over Jorge Molina
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.