Hoofdrol voor ex-Eredivisionisten bij zeges Oekraïne en IJsland

IJsland en Oekraïne hebben zaterdagavond betrekkelijk eenvoudig gewonnen in de kwalificatieperiode voor het EK in 2020. Twee spelers die voorheen in de Eredivisie actief waren stonden aan de basis van overwinningen op Moldavië en Litouwen.

Litouwen
Litouwen
0 - 3
Oekraïne
Oekraïne

Oleksandr Zinchenko is tegenwoordig basisspeler bij Engels kampioen Manchester City en dus speelt de ex-PSV'er ook een belangrijke rol bij het nationale elftal. Dat gaat wel op een andere manier. In het elftal van manager Pep Guardiola is Zinchenko immers linksback, bij Oekraïne is hij een van de vormgevers op het middenveld.

Al in de zevende minuut liet Zinchenko zijn waarde zien. De linkspoot maakte het simpel af nadat hij werd vrijgespeeld door Marlos, een van de Brazilianen van Shakhtar Donetsk die is genaturaliseerd tot Oekraïner. Diezelfde Marlos was twintig later verantwoordelijk voor de 2-0, in de tweede helft besliste Ruslan Malinovskiy de wedstrijd door de 3-0 te maken.

De vierde winstpartij in Groep B levert Oekraïne een uiterst gunstige positie op. Na vijf wedstrijden staat het land op dertien punten, nummer twee Luxemburg voetbalde in vier duels vier punten bij elkaar. Portugal, winnaar van het vorige EK, kwam door deelname aan de eindronde van de Nations League tot nog maar twee duels in de groep. Daarin verzamelde het land twee punten.

Moldavië

Met Frankrijk en Turkije als directe concurrenten in Groep H is het voor IJsland zaak om geen fout te maken in wedstrijden tegen de andere tegenstanders. Moldavië vormde echter geen al te grote horde voor de IJslanders, nu al twee eindtoernooien op rij aanwezig.

Op weg naar de derde, na het EK in 2016 en het WK van 2018, bracht Kolbeinn Sigthórsson IJsland op voorsprong. De ex-speler van AZ en Ajax is op clubniveau inmiddels uitgeweken naar Zweden, waar hij een langere, blessurevrije periode achter de kiezen heeft. Bij IJsland was hij dan ook weer eerste keuze in de spits.

Na dertig minuten beloonde de spits het vertrouwen van de bondscoach. Na goed voorbereidend werk van Jon Bodvarsson rondde Sigthórsson af in de linkerhoek. Tien minuten na rust liet ook Birkir Bjarnason keeper Alexei Koselev van Fortuna Sittard kansloos, hij schoot van dichtbij raak. In de slotfase maakte IJsland aan alle onzekerheid een einde, daarbij kreeg het hulp van Victor Mudrac. De Moldavische verdediger werkte de bal achter Koselev.

Door het goede resultaat mag IJsland zich voorlopig koploper noemen in Groep C. Over drie dagen wordt weer een reeks wedstrijden afgewerkt, IJsland treft dan Albanië.