Hoofdrol ongrijpbare Castelen bij nieuwe nederlaag Vitesse

RKC Waalwijk heeft Vitesse een pijnlijke nederlaag toegebracht. Onder leiding van Sander Duits en Romeo Castelen (foto) won de thuisploeg verdiend van de Arnhemmers: 4-2.

Castelen was de smaakmaker aan de kant van RKC, dat in het eerste duel op bezoek bij FC Twente ook al een punt wist te pakken. De vleugelspeler bleek een ware plaaggeest voor Patrick van Aanholt en onderstreepte dat voor rust met een doelpunt en een assist. Eerst bediende de aanvaller Robert Braber op maat, alvorens hij zelf doorbrak en in de korte hoek Piet Velthuizen passeerde. Tussendoor had Duits een vrije trap tegen de paal geschoten.

Voor Vitesse was het de eerste wedstrijd na de uitschakeling in de Europa League tegen Petrolul Ploiesti van afgelopen donderdag. Ten opzichte van dat duel voerde Vitesse-trainer Peter Bosz twee wisselingen door. Jonathan Reis en Mike Havenaar kregen beiden een kans in de basis. Aanvankelijk leken die keuzes nog goed uit te pakken, toen Kelvin Leerdam uit een hoekschop van Theo Janssen al na drie minuten raak kopte.

De voor Vitesse teleurstellende 2-1 ruststand was aanleiding voor Bosz om een dubbele wissel door te voeren. De tegenvallende Van Aanholt en vleugelspeler Giorgi Chanturia moesten het veld verlaten. Valeri Qazaishvili en Davy Pröpper kwamen voor hen het veld in. De ingreep van Bosz betaalde zich direct uit, toen Qazaishvili vlak na rust de 2-2 maakte op aangeven van Reis. Aan de goede start van de tweede helft wist Vitesse daarna echter geen vervolg te geven.

Want uiteindelijk was het Duits die het duel zelfs nog in het voordeel van de thuisploeg besliste. Hij mocht aanleggen vanaf de strafschopstip, nadat Jan-Arie van der Heijden de ongrijpbare Castelen ten val had gebracht. De ervaren vleugelaanvaller moest direct daarna met kramp het veld verlaten. Het bleek geen probleem voor RKC, dat met een schitterende vrije trap van Duits, die de bal in de kruising schoot, de wedstrijd voortijdig besliste: 4-2.