Portugal heeft zaterdagavond met een ongelukkige Cristiano Ronaldo een grote stap in de richting van de Final Four in de Nations League gezet. De Portugezen waren met ruime cijfers te sterk voor Tsjechië. Een zeer matig Spanje ging thuis onderuit Zwitserland.

Tsjechië
0 - 4
Portugal
Portugal

Ronaldo speelde in Praag zijn 190ste interland voor Portugal en het werd een memorabele voor hem. Na ruim tien minuten kwam de topscorer aller tijden van de Portugezen namelijk hard in aanraking met de Tsjechische keeper Tomás Vaclík. Ronaldo kreeg de vuisten van Vaclík in zijn gezicht en lag daarna met een fikse bloedneus op het veld. De aanvaller van Manchester United kon het duel na een behandeling weer vervolgen.

Nog voor rust zag Ronaldo hoe twee United-teamgenoten het verschil maakten. Diogo Dalot schoof na ruim een half uur spelen op aangeven van Rafael Leão de 0-1 binnen en kort voor rust vond ook Bruno Fernandes het net. Door een handsbal van de ongelukkige Ronaldo kreeg Tsjechië nog een kans om de achterstand te verkleinen, maar Patrik Schick zag de bal bij zijn strafschop via de lat over vliegen.

Portugal had in de tweede helft weinig meer te duchten van Tsjechië en kwam via weer Dalot op 0-3. De vervanger van de geschorste João Cancelo krulde de bal van afstand met links langs Vaclík. Portugal nam vlak voor tijd nog verder afstand. Ronaldo gaf zijn ongelukkige avond toch nog glans: hij bediende invaller Diogo Jota bij de 0-4. Bij Tsjechië maakte FC Twente-aanvaller Václav Cerný als invaller nog zijn opwachting. Portugal neemt door de overtuigende zege de eerste plaats in de groep over van Spanje.

Zwitserland

Spanje beleefde een zeer moeizame avond in La Romareda in Zaragoza. De ploeg van bondscoach Luis Enrique kon voor rust nauwelijks gevaarlijk worden voor het doel van Zwitserland. Spanje noteerde geen enkele doelpoging in de eerste helft. Zwitserland was wel dreigend en kwam na ruim twintig minuten niet geheel verrassend op voorsprong: Manuel Akanji kopte de Zwitsers uit een hoekschop aan de leiding.

Een kleine tien minuten na rust leefde Spanje aan de hand van Marco Asensio opeens op. De aanvaller, die bij Real Madrid zelden speelt, dribbelde door de Zwitserse defensie en zag Jordi Alba mee opkomen. De linksback van Barcelona schoot vervolgens hard raak. Spanje hoopte daarna door te drukken, maar al binnen een paar minuten scoorde Zwitserland weer uit een hoekschop: Akanji tikte de bal handig door, waarna Breel Embolo van dichtbij raak kon tikken.

Luis Enrique bracht met Nico Williams, Borja Iglesias en Yeremy Pino al snel na de 1-2 drie verse krachten binnen de lijnen, maar de gewenste gelijkmaker viel niet. Daardoor eindigde voor La Roja een serie van 22 thuisduels zonder nederlaag. Spanje ziet Portugal passeren in Groep 2 en kan zich nu opmaken voor een kraker in Braga. De Spanjaarden moeten dinsdag winnen van de Portugezen om nog naar de Final Four te gaan.

De 0-1 van Zwitserland

De 1-1 van Spanje

De 1-2 van Zwitserland