Hoofdrol Bacuna bij Villa, zege Arsenal

In de Premier League heeft Aston Villa mede dankzij Leandro Bacuna uitgehaald op bezoek bij Sunderland. Arsenal won in eigen huis van West Ham United.

Sunderland-Aston Villa 0-4
Dit seizoen was het maken van doelpunten het grootste probleem voor Aston Villa, waar Ron Vlaar ontbrak en Bacuna als rechtsback begon. In 28 competitieduels voetbalde Villa slechts vijftien doelpunten bij elkaar, waardoor de ploeg van Tim Sherwood (die het overnam van Paul Lambert) verreweg de minst productieve ploeg in Engeland was. In uitduels stond de teller pas op vier doelpunten.

Zaterdag was alles anders. Na een kwartier opende Christian Benteke (foto boven) de score. De Belg werd daarbij bediend door Bacuna, die op de rechterflank een plaag was voor Sunderland. De veel opkomende Nederlander maakte daardoor ook de wedstrijd van Sunderland-linksback Patrick van Aanholt tot een zeer vervelende middag.

Twee minuten na het openingsdoelpunt was het al 0-2. Gabriel Agbonlahor mocht alleen op doelman Costel Pantilimon af omdat John O'Shea dramatisch verdedigde. Nog was het niet gedaan met de ongekende weelde voor Villa. Agbonlahor mocht na 37 minuten vrolijk het strafschopgebied van de thuisploeg doorwandelen om eenvoudig de 0-3 binnen te schuiven. Nog voor rust stelde Bacuna met een schitterende voorzet Benteke in staat de ruststand op 0-4 te bepalen met een kopbal. Zo had Villa dus na een helft niet alleen de punten in de knip, maar werd ook de productie in uitduels verdubbeld.

Het thuispubliek liet zich gelden bij Sunderland, dat een totale offday kende.

In de tweede helft, die voor de Sunderland-spelers begon met flink boegeroep van de eigen aanhang, werd niet meer gescoord. Villa is door de zege Sunderland gepasseerd en heeft de aansluiting met de onderkant van de middenmoot gevonden, al is de degradatiestress nog lang niet weg. Dat geldt dus zeker voor de ploeg van Gustavo Poyet.

Arsenal-West Ham United 3-0
In eigen huis moest Arsenal wachten tot de blessuretijd van de eerste helft voordat het op voorsprong kwam. Het extreem verdedigende West Ham werd in het eerste bedrijf teruggedrongen op eigen helft, maar omdat The Gunners  de kansen niet benutten kwam de goal van Olivier Giroud toch als een opluchting. De treffer van de Fransman was er niet minder fraai om; hij was het slotstuk van een flitsende aanval en ramde de bal via de binnenkant van de paal in de verre kruising.

Na rust toonde West Ham weliswaar meer aanvallende intenties, maar kwam de gelijkmaker er niet. Omdat onder anderen Mesut Özil naliet het duel in het slot te gooien, bleef het wel tot de tachtigste minuut spannend. De goal van Aaron Ramsey maakte aan die spanning een einde. Hij schoot raak na een combinatie met Giroud. Mathieu Flamini zorgde met een intikker na opnieuw een fraaie aanval alleen maar voor meer feestvreugde: 3-0.

Door de overwinning is Arsenal wat steviger op de derde plek, die aan het einde van het seizoen rechtgeeft op directe kwalificatie voor de Champions League, komen te staan. Het verschil met Manchester United, dat nog een duel tegoed heeft, is vier punten. Bovendien is de formatie van Arsène Wenger nummer twee Manchester City tot op een punt genaderd. West Ham blijft tiende. Voor Arsenal was de zege bovendien een goede generale repetitie voor het Champions League-duel van dinsdag. Dan moeten de Londenaren de 1-3 thuisnederlaag tegen  AS Monaco goed zien te maken om de kwartfinale te bereiken.

Overigens haalde arbiter Chris Foy vanwege een blessure het einde van de wedstrijd niet. Hij moest een half uur voor tijd vervangen worden door zijn vierde man Anthony Taylor.

West Bromwich Albion-Stoke City 1-0
Door een rake kopbal van Brown Ideye hield West Bromwich de punten in eigen huis. De spits kopte al vallend raak na negentien minuten, waardoor Erik Pieters bij Stoke met een nederlaag van het veld stapte. Stoke is nog wel de nummer acht van Engeland, terwijl West Bromwich in de middenmoot vertoeft.