'Honderden telefoontjes met scheidsrechters in Belgisch schandaal'

Reacties

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic, een van de hoofdverdachten in het grootschalige schandaal in het Belgische voetbal, onderhield uitgebreid contact met twee scheidsrechters. Dat blijkt uit een reconstructie van Het Laatste Nieuws.

'Honderden telefoontjes met scheidsrechters in Belgisch schandaal'

Veljkovic is een van de negen verdachten die nog vastzit in het onderzoek dat is omgedoopt tot Operatie Propere Handen, evenals scheidsrechter Bart Vertenten. Het tweetal belde elkaar tientallen keren per maand, blijkt uit het speurwerk van het federaal parket. Volgens uitlatingen van Veljkovic in een van die gesprekken zijn ze ook samen gaan eten.

De makelaar had veel invloed bij Mechelen. Er zijn aanwijzingen voor matchfixing van de club waar Veljkovic veel contacten had. De Serviër belde volgens de reconstructie ook met bestuurslid Thierry Steemans over zijn ontmoeting met Vertenten. 'Zonder vragen heeft Bart begrepen wat hij moet doen tijdens de match van zaterdag', citeert Het Laatste Nieuws de speurders.

Volgens de speurders pleegden Veljkovic en Vertenten meerdere telefoontjes rondom de strijd om lijfsbehoud tussen Mechelen en AS Eupen. Veljkovic zou volgens hen erop hebben aangedrongen dat Vertenten bij het duel van Eupen met Antwerp laatstgenoemde ploeg zou laten winnen. Vertenten geeft Antwerp, dat met 2-0 wint, een onterechte strafschop. 'Die penalty was fantastisch', aldus Veljkovic volgens de speurders tegen Steemans later op die avond.

Ook met Sébastien Delferière belde Veljkovic vaak. Sterker nog: de makelaar belde honderden keren naar de scheidsrechter, die net als Vertenten verdacht wordt van criminele organisatie en corruptie maar onder voorwaarden op vrije voeten is. Volgens de speurders hielp Delferière zijn goede vriend onder meer met het verhinderen van een schorsing voor Anderlecht-speler Sofiane Hanni, die uit Veljkovic' stal komt.

De advocaten van Vertenten trekken de informatie van de speurders in twijfel. Volgens hen is de interpretatie erg afhankelijk van de context, zijn de samenvattingen van de gesprekken van de speurders altijd in de twijfel van hun cliënt en zijn de uitlatingen van Veljkovic daarin mogelijk onbetrouwbaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.