Hollandse spelers bezorgen Metallurg Donetsk vleugels

De kans bestaat dat Metallurg Donetsk de Oekraïense competitie komende zondag hervat met een Nederlander op beide vleugels. Lorenzo Ebecilio (21) verruilde Ajax recent voor een drieënhalfjarig contract met de huidige nummer zes van de Vysjtsja Liha en maakte zaterdag tegen Metalist Kharkiv (3-2 verlies) zijn officiële debuut.

Hollandse spelers bezorgen Metallurg Donetsk vleugels

Gregory Nelson (25) is al een volledig jaar actief in Donetsk. 'Voor Ebecilio zal het anders voetballen zijn dan hij bij Ajax gewend was, vooral in de omschakeling', zegt de voormalig speler van AZ, RBC Roosendaal en CSKA Sofia in gesprek met Voetbal International.

'Hij zal meer achter de bal aan moeten lopen, minder vaak worden aangespeeld. Al heeft Ebecilio het tijdens de voorbereiding heel goed gedaan. Voor mij betekent zijn komst een extra concurrent, want we hebben inmiddels vijf vleugelspitsen.'

Ebecilio vertrok in de winterstop nadat hij bij Ajax op een zijspoor was beland. Trainer Frank de Boer deed in het seizoen 2011/12 nog 22 keer een beroep op de rappe vleugelaanvaller, maar de huidige jaargang speelde hij uitsluitend voor Jong Ajax. 'Het draait in Oekraïne negentig minuten lang om krachtvoetbal', sprak Ebecilio ten tijde van zijn overgang.

EuropaDe eerste seizoenshelft heeft Metallurg Donetsk afgesloten als nummer zes, op vier punten achterstand van de vijfde plaats – die geeft recht op deelname aan Europees voetbal. Als verliezend bekerfinalist in het voorbije seizoen (2-1 nederlaag tegen Shakhtar Donetsk) speelde het team dit seizoen in de voorronde van de Europa League.

'Doordat we dit seizoen al heel vroeg zijn uitgeschakeld, móéten we voor Europees voetbal bij de eerste vijf eindigen', weet Nelson. 'Maar dit Metallurg Donetsk is sterker dan een jaar terug. We kunnen ons zelfs meten met Dinamo Kiev, een goede ploeg maar niet superieur. De enige die ons vóór de winterstop helemaal wegtikte, was Shakthar Donetsk. En die zijn net hun beste speler (Willian, voor 35 miljoen euro verkocht aan FC Anzhi, red.) kwijtgeraakt.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen