Hoelang kan Milan zijn grootste geheim nog bewaren?

Reacties

Met het tot 2020 binden van Giacomo Bonaventura sloeg AC Milan deze week een reuzenslag. VI-redacteur Reon Boeringa beschrijft het belang van de dynamische duizendpoot.

Hoelang kan Milan zijn grootste geheim nog bewaren?

Zijn komst viel midden in de dolle transferjaren van AC Milan, waarin Silvio Berlusconi er ogenschijnlijk alles aan deed om zoveel mogelijk geld te verspillen aan voetballers met zo min mogelijk restwaarde. Het aantrekken van Kaká, Matías Silvestre, Fernando Torres, Michael Essien, Kevin-Prince Boateng, Diego López, Alex en Alberto Nocerino leverde Milan de reputatie van een voetbalbejaardenhuis en een enorme schuldenberg op. Maar in diezelfde periode stuitte Milan ook op een goudader, genaamd Giacomo Bonaventura. Voor zes miljoen euro kwam hij op 1 september 2014 over van Atalanta Bergamo.

De naam Bonaventura sprak niet tot de verbeelding, zoals dat bij veel van zijn collega Milan-aankopen in die periode wel het geval was. Maar terwijl alle miskopen en veteranen het veld inmiddels allang hebben geruimd, is Bonaventura stilletjes uitgegroeid tot de beste speler die in San Siro rondloopt. Bonaventura is zeer technisch, heeft een goed overzicht, een prima pass en is ook in staat te scoren.

In onderstaande tabel zie je hoe hij in diverse spelfacetten scoort ten opzichte van aanvallers in de Serie A. Niemand heeft per negentig minuten zoveel geslaagde dribbels als hij, slechts vier aanvallers zijn zuiverder in de passing, hetzelfde geldt voor het aantal gecreëerde kansen. Ook qua schoten staat Bonaventura zijn mannetje.

Maar nu komt het: Bonaventura is helemaal geen aanvaller. Hij is in onderstaande tabel bewust vergeleken met spitsen en buitenspelers om zo aan te geven hoe uitzonderlijk zijn offensieve prestaties zijn voor een speler op zijn positie. De 27-jarige Italiaan is een middenvelder van nature en begon dertien van zijn zeventien optredens dit seizoen in die linie. Slechts vier keer trad hij aan als linksbuiten.

Statistieken Giacomo Bonaventura
Onderdeel Score Positie vergeleken met Serie A-aanvallers
Dribbels per 90 minuten 3,2 1ste
Gecreëerde kansen per 90 minuten 2,2 4e
Schoten per 90 minuten 2,7 20ste
Percentage aangekomen passes 85,2 4e

Het maakt Bonaventura een absolute sterkhouder voor AC Milan. Zijn kwaliteiten worden inmiddels ook bij de nationale ploeg op waarde geschat. Waar hij onder Antonio Conte amper in actie kwam, heeft hij onder de nieuwe bondscoach Giampiero Ventura een basisplaats veroverd.

Ondanks die erkenning is Bonaventura bij het internationale publiek niet heel bekend. De wederopstanding van Milan wordt niet aan hem toegeschreven, maar aan wondertieners Gianluigi Donnarumma en Manuel Locatelli. In de transferkaternen komen zijn ploeggenoten Carlos Bacca en Alessio Romagnoli dagelijks voorbij, maar nooit gaat het over Bonaventura.

Bonaventura is daarmee het grootste geheim van de Serie A. Als hij zo blijft presteren is het maar de vraag hoelang Milan dat nog kan bewaren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.